Вдова Стіва Джобса увірвалася в ТОП-100 світових багатіїв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вдова Стіва Джобса увірвалася в ТОП-100 світових багатіїв

787
Лорен Пауел Джобс вперше опинилася в списку найбагатших людей світу і посіла 100-й рядок. Її покійний чоловік роком раніше потрапив тільки на 110-й.
"Новачки" рейтингу найбагатших людей світу за версією журналу Forbes, як не дивно, привертають набагато більше уваги, ніж його ветерани. Не стала винятком і вдова Стіва Джобса, яка потрапила в цьому році на 100-й рядок списку багатіїв. Завдяки капіталу в 9 млрд дол. Лорен Джобс обігнала покійного чоловіка на 10 позицій (сам він займав 110-е місце роком раніше) і стала тринадцятою найбагатшою жінкою на планеті.
Природно, більша частина статків дісталася новоявленій мільярдерці в спадщину. У минулому році той же Forbes оцінював капітал Стіва Джобса в 8,3 млрд дол., правда, відтоді акції його компанії Apple помітно зросли в ціні і, відповідно, зробили Лорен Джобс ще багатшою. Крім того, чималий дохід вдові приносять акції мультиплікаційного гіганта Walt Disney.
До речі, трастовий фонд Стіва Джобса - попечителем якого є Лорен - став найбільшим акціонером компанії Walt Disney всього 6 років тому. Тоді Disney купила молоду, але вже процвітаючу студію Pixar (в далекому 1986-му Джобс виступив її співзасновником), і та згодом приносила стабільний прибуток по всьому світу. Пакет акцій подружжя Джобсів, за офіційними даними Disney, в січні 2012-го становив 7,7% (або 137 млн акцій).
Що стосується частки в Apple, за даними на січень, Джобс володів своїм дітищем менш ніж на пів-відсотка, а проте ринкова вартість належного йому пакета в 5,5 млн акцій оцінюється понад 2,2 млрд дол. Як відзначають оглядачі Forbes, починаючи з 1997-го Джобс не продав жодної акції і лише нарощував свою частку в Apple.
Розмірковуючи про секрет успіху компанії Apple, майстри бізнес-стратегій Ренді Комісар і Джон Маллінс згадують, що "Джобс охарактеризував стратегію своєї компанії абсолютно безсоромно: "Пікассо казав, що хороші художники копіюють, великі - крадуть. Ми завжди безсоромно крали великі ідеї"". (З книги "Пошук бізнес-моделі".)
І правильно зробив - бо вартість цих цінних паперів росла як на дріжджах: в 2010-му Apple обігнала за ринковою капіталізацією свого головного конкурента - корпорацію Microsoft. У березні 2011-го сумарна ціна її акцій склала 309,5 млрд дол., а вже в серпні того ж року досягла 338,3 млрд дол.
Але, звичайно, найграндіозніший стрибок цін на акції Apple припав на кінець 2011-го - початок 2012-го. Після смерті Джобса (який, до речі, отримував символічну зарплату в 1 долар на рік) ринкова капіталізація Apple зросла до 456 млрд дол. (до початку лютого), а потім і до 500 млрд дол. (до початку березня). Це більше, ніж вартість Microsoft і Google разом узятих.
Своє ставлення до багатства Лорен Джобс - яка, як і її покійний чоловік, намагається уникати публічності і майже не дає інтерв'ю, - висловила в розмові з автором біографії Стіва Джобса Уолтером Айзексоном.
- Так, гроші допомагають мені бути самодостатньою і незалежною, але аж ніяк не є невід'ємною частиною моєї особистості.
І, треба сказати, навіть без мільярдної спадщини здатність місіс Джобс самостійно заробляти навряд чи викличе якісь сумніви. За плечима вдови Джобса - навчання у Вищій школі бізнесу при Стенфордському університеті, досвід роботи в відомій фінансовій компанії Goldman Sachs і участь в радах опікунів кількох некомерційних фондів в США.
Як говорить Айзексон, в 2011 році - напередодні 20-ї річниці весілля - Стів Джобс зізнався йому, що "одруження з Лорен було найправильнішим рішенням в його житті".
- Не тільки тому, що вона розумна і красива. А ще й тому, що виявилася вона по-справжньому гарною людиною, - згадує слова Джобса автор його біографії.
Лорен і Стів познайомилися в 1989 році на лекції в Стенфорді, а в 1991-му одружилися. Шлюб приніс їм трьох дітей.
За матеріалами:
АіФ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас