Дохід з держгарантією: уряд буде продавати українцям валютні облігації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дохід з держгарантією: уряд буде продавати українцям валютні облігації

Казна та Політика
1055
Міністерство фінансів і НБУ планують надати громадянам таку можливість, суттєво спростивши процедуру купівлі валютних облігацій уряду. Але обіцянки чиновників настільки спокусливі, що навіть насторожують. Чи немає в них підступу?
Ставка на надійність
В Європі населення із задоволенням вкладає гроші в державні цінні папери. Наприклад, італійці скупили урядові борги більш ніж на 250 млрд євро. У 2009 році український уряд також намагався просувати в маси казначейські зобов'язання. Однак проект не зовсім вдався: відсотки були не надто спокусливими, та й позики залучали тільки в гривні, довіра до якої у населення пішла в мінус.
Засвоївши старі уроки, нинішні керівники Мінфіну, за підтримки НБУ, вибрали інший шлях. Кабмін планує запропонувати населенню валютні облігації внутрішньої держпозики (ВОВДП), і запозичувати у громадян уряд буде в іноземній валюті. Але якщо банки за валютними вкладами пропонують прибуток близько 5% річних, то ці цінні папери дозволять отримати близько 9,5%.
"Залучення коштів за допомогою валютних облігацій державної позики всередині країни може стати головним пріоритетом в борговій політиці Мінфіну цього року", - оголосив новоспечений міністр фінансів Юрій Колобов (донедавна - перший заступник голови НБУ).
Українці останнім часом не надто довіряють довгочасним вкладенням, та й виділяти на нові ідеї занадто великі гроші не всі можуть собі дозволити. Однак пропозицію уряд виглядає цілком доречно - вкладати заощадження можна на один-три роки, а мінімальний поріг "інвестицій" складає 500 дол. Якщо додати до цього державні гарантії на їх збереження, то купівля валютних облігацій - фактично, безризикове вкладення.
Визначення "фактично" не випадкове, адже надати 101% гарантій зараз не взмозі жодна фінустанова. Вкладники у всьому світі знають, що купівля держзобов'язань надійніша, ніж депозити, інвестиції в пайові інвестиційні фонди і т.д. Крім того, незважаючи на песимістичні висловлювання деяких аналітиків, Україна перебуває в кращому економічному стані, ніж багато європейських країн. У порівнянні з багатьма розвиненими країнами, у нас невеликий дефіцит держбюджету (нижче 3%), в два-три рази нижче рівень держборгу, і позитивна динаміка ВВП (українська економіка продовжує демонструвати зростання, хоча падіння зафіксовано навіть у Німеччині). Плюс до всього, держава справно розраховується за своїми боргами. Мінфін в лютому повернув позик на суму в 1 млрд дол., а НБУ в цей же час віддав Міжнародному валютному фонду 600 млн дол.
Народне споживання
Продавати валютні облігації населенню Мінфін буде не безпосередньо, а через банки. Це буде відбуватися таким чином. Фізособі необхідно буде звернутися в банк і зробити заявку. Потім банкіри відправляться на так звані первинні аукціони, де Мінфін продає цінні папери. Директор департаменту боргової та міжнародної політики міністерства Галина Пахачук запевняє, що банки-посередники не будуть завищувати комісійні. За підрахунками керівника "Ощадбанку" Сергія Подрєзова, комісія при купівлі однієї облігації не перевищить 1 грн, а плата за обслуговування рахунку в цінних паперах складе близько 20 грн на місяць. У порівнянні з прибутковістю валютних облігацій це невеликі витрати.
Ще одна перевага таких інвестицій - відсутність податків з відсотків за держпаперами. Може, щоправда, виникнути питання щодо оподаткування прибутку від інвестиційної діяльності, наприклад, якщо курс долара зросте. Однак ставку податку вже планують знизити в 2,5 рази - з 15 до 6%. Крім того, щоб убезпечити громадян від зайвих контактів з податківцями, обов'язок платити податки можуть покласти на банки.
Серед питань, які чиновникам ще належить вирішити, - зручність використання валютних облігацій до час їх "погашення" урядом. Однак вкладникам обіцяють надати можливість продавати їх досчасно, але на цьому етапі покупцем буде не Мінфін, а банки. І чиновникам ще належить розібратися з вартістю паперів, щоб фінансисти не занижували вартість облігацій на викуп, і давали людям можливість заробити.
Ірина Громова
За матеріалами:
АіФ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас