Інвесторів поманять пільгами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвесторів поманять пільгами

Казна та Політика
416
Парламент схвалив закон № 8396 "Про індустріальні парки". Документ же два роки "обкатувався" у Верховній Раді. Його мета - поліпшити інвестклімат в країні. Але опозиціонери впевнені, що корумповані чиновники зведуть нанівець можливий позитивний ефект від цього закону.
Готувався закон комітетом з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва, головою якого зараз є Наталія Королевська. В авторах законопроекту, крім неї, значаться: пани Каськів, Литвинов і Чечетов.
"За" проголосував 271 депутат - провладна більшість у повному складі. З опозиції: БЮТБ в повному складі проігнорували закон, а з "Нашої України - Народної самооборони" за нього віддали голоси 13 депутатів.
Створення "особливих зон для бізнесу" з певними пільгами має давню історію. У тому числі і у нас. Мета створення "зон вільної торгівлі", "технопарків" і "індустріальних парків" - залучити інвесторів, дати нові робочі місця, виробляти товари на своїй території. Позитивні приклади є у сусідів. У Росії, наприклад, в Калузькій області було створено кілька технопарків. Головний принцип індустріального парку: створюється центральна керуюча компанія, якій даються певні преференції із завезення обладнання та оренди території. А навколо компанії вже формуються інші інфраструктури.
Україна поки не може похвалитися успіхами на цьому полі. Опозиційні депутати переконані, що створення таких "технозон" обертається тут тільки зловживаннями чиновників.
"На жаль, практика спеціальних зон, технологічних парків у нас завжди зводиться до відходу від загального оподаткування і "завезення" сюди компаній, які чомусь нерідко близькі до діючого уряду і президента, - нарікає заступник голови фракції БЮТБ Сергій Соболєв. - Про яку тоді здорову конкуренцію може йти мова? Ми - за стимулювання, але проти того, коли це стимулювання ставить у нерівні умови суб'єктів підприємницької діяльності".
На думку депутата, не можна одним компаніям створювати штучні умови оподаткування на шкоду іншим. "Нічим хорошим не закінчилося надання переваг афганським і чорнобильським організаціям, зонам вільної торгівлі. Ми за те, щоб знижувати податки всім!" - резюмує пан Соболєв.
Автор законопроекту Наталія Королевська налаштована з приводу свого дітища більш оптимістично. "Індустріальні парки відмінно працюють у всьому світі. Подібні реформи проходили в Грузії і показали хороші результати", - заявила вона "i". Але тут же застерігає, що закон - всього лише інструмент. Як ним скористатися - такий і буде результат. Якщо закон використовувати за призначенням, то через рік, на думку пані Королевської, буде видно результат.
"Цей закон не надає жодному з діючих підприємств ніяких пільг. Він спрямований на створення нових виробництв, у новому форматі. Цей закон послужить захистом інвесторам, які захочуть прийти в Україну", - говорить вона. Однак, за словами самого ж автора закону, виконавча влада у нас така, що може все перекрутити.
Пані Королевська визнає, що низка норм у законі прописані не дуже точно. Але вважає, що вони можуть бути відрегульовані підзаконними актами. "Хоча я чудово розумію, що чиновник будь-яку лазівку в законі може використовувати для наповнення своєї кишені. Однак якщо все піде нормально, протягом року-двох могли б бути хороші результати", - стверджує вона.
Після ліричної частини бесіди на тему "все одно тут нічого не вийде" я попросив екс-міністра економіки, бютівця Сергія Терьохіна розповісти, з яких конкретно причин він не голосував за цей законопроект. "З двох, - відповів він. - Перша: там нечітко виписані правила адміністрування з приводу входу і виходу товарів. І друга - будь-які митні послаблення на зовнішніх кордонах України призводять до збільшення животів місцевих чиновників".
Подивимося, чиї прогнози виявляться точнішими.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас