ЄК може рекомендувати збільшити розмір антикризового фонду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК може рекомендувати збільшити розмір антикризового фонду

Казна та Політика
63
Європейська комісія (ЄК) може рекомендувати збільшити обсяг коштів для боротьби з борговою кризою, що є в розпорядженні Європейського союзу (ЄС), до 940 млрд євро за рахунок об'єднання існуючого тимчасового Європейського фонду фінансової стабільності (European Financial Stability Facility, EFSF) з Європейським механізмом стабільності (European Stability Mechanism, ESM), який, як очікується, буде сформовано до 1 липня і стане постійно діючим.
Це одна з пропозицій, підготовлених ЄК, за даними газети Financial Times.
Загальний обсяг EFSF залишає 440 млрд євро, з них фонд уже видав 192 млрд євро фінансової допомоги Греції, Ірландії та Португалії. Загальний обсяг гарантій, наданих проблемним країнам, складає 220 млрд євро.
Раніше агентство Bloomberg повідомляло з посиланням на джерело в Єврогрупі про те, що міністри фінансів єврозони обговорюють цифру 692 млрд євро, яка являє собою ESM в повному обсязі, а також всі вже надані проблемним країнам кошти EFSF.
Міністри фінансів країн єврозони, ймовірно, приймуть рішення про розмір антикризового фонду під час зустрічі 30 березня.
Основний варіант розширення антикризового фонду, що розглядається ЄК, передбачає об'єднання на постійній основі ESM і EFSF в їх повних обсягах.
Інші варіанти розширення арсеналу антикризових засобів, що обговорюються ЄК, передбачають лише тимчасове, до 2013 року, коли припинить існувати EFSF, збільшення розмірів ESM або до 940 млрд євро (повне об'єднання фондів), або до 740 млрд євро (у разі прийняттям ESM на себе всіх гарантій EFSF) з подальшим зменшенням назад до 500 млрд євро - початкового розміру ESM.
У той же час в документі, що знаходиться в розпорядженні Financial Times, зазначається, що варіант розширення фонду до 940 млрд євро на постійній основі є "більш раціональним і життєздатним", а також "з більшим ступенем імовірності дозволить розраховувати на кошти партнерів по G20".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас