Постом вийшов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Постом вийшов

Казна та Політика
987
Глава ради Національного банку Петро Порошенко погодився очолити Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ). Очікується, що сьогодні на сайті президента буде оприлюднено відповідний указ. Свою остаточну згоду пан Порошенко дав президенту Віктору Януковичу у середу, заручившись його підтримкою щодо реформування не тільки міністерства, але й економіки країни. У розпорядженні видання опинився план дій Петра Порошенка на новій посаді. Він передбачає вирішення завдань в трьох напрямках: досягнення прозорості економічної політики, свободи підприємницької діяльності та ефективності використання ресурсів. Джерела стверджують - роботу в МЕРТ Петро Порошенко буде готовий залишити заради того, щоб стати народним депутатом.
Дні склалися в місяць
Сьогодні на сайті глави держави повинен бути оприлюднений указ про призначення Петра Порошенка міністром економічного розвитку і торгівлі. Про те, що президент Віктор Янукович запропонував очолити МЕРТ голові ради Нацбанку Петрові Порошенку, стало відомо 22 лютого. Ця посада стала вакантною після того, як перший віце-прем'єр-міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв був звільнений, а першим віце-прем'єром став Валерій Хорошковський. На наступний день прес-служба глави держави поширила заяву, з якої випливало, що 22 лютого відбулася зустріч панів Януковича і Порошенка, "під час якої останній коротко виклав своє бачення організації роботи Мінекономрозвитку і власних кроків як його керівника". У відповідь президент попросив від Петра Порошенка письмового викладу плану цих дій. "Я йому сказав: підготуйте, будь ласка, Петро Олексійович, дуже стислу програму, з чим ви хотіли б прийти в Мінекономрозвитку", - заявив пан Янукович. Після цього прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив, що новий глава МЕРТ буде призначений до 5 березня. Замість кількох днів процес прийняття рішення паном Порошенком затягнувся на місяць.
За інформацією видання, панове Янукович і Порошенко за цей час зустрічалися мінімум два рази та обговорювали питання роботи міністерства. Основою для переговорів став так званий план Порошенка - документ з трьох блоків із зазначенням спочатку 14, а потім 12 завдань, які Петро Порошенко має намір вирішити на посту міністра. Початковий варіант цього плану він надав главі держави ще 1 березня. Остаточні переговори між президентом і майбутнім міністром по телефону пройшли в середу, після 14.00. За наявною інформацією пан Порошенко підтвердив свою готовність очолити МЕРТ, а президент призначив зустріч на п'ятницю, на першу половину дня. Джерела "Ъ" припускають, що після цієї зустрічі і з'явиться указ про призначення Петра Порошенка.
"Президент думав про те, щоб на цьому напрямі працював професіонал. Петро Олексійович на ток-шоу читав лекції з макроекономіки, нехай тепер працює на благо країни. Президент зробив йому дві пропозиції - а тут треба розуміти, що третьої вже не буде! Далі паузу тримати непристойно!" - вважає перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.
Реформ-міністр
У розпорядженні "Ъ" опинився план Порошенка.
Перший блок завдань, спрямованих на "введення європейських стандартів, виведення економіки з тіні", під заголовком "Прозорість економічної політики". Першочерговим завданням пан Порошенко визначив створення "прозорої, спрощеної та зрозумілої системи державних закупівель". Він також пропонує привести систему показників економічного розвитку до європейських стандартів. Зокрема, це передбачає "відкриту публікацію всіх статистичних показників" та "забезпечення громадськості та інвесторів інформацією про поточний економічний стан". Втім, як зазначає директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць, можна говорити лише про закритість показників тіньової економіки: "Вся базова економічна статистика в Україні відповідає нормам СОТ і МВФ, і ці організації, часто критикуючи українську владу, ніколи не виступали з критикою нашої системи статистики".
Другий блок має назву "Свобода підприємницької діяльності". Петро Порошенко впевнений, що саме МЕРТ повинен встати на "захист бізнесу від силового тиску" і "ліквідувати можливість безпідставного втручання правоохоронних органів в господарську діяльність". У зв'язку з цим він запропонував ввести фінансову відповідальність за нанесення економічної шкоди. У цьому блоці перераховуються конкретні завдання, наприклад, створення спрощеної системи реєстрації права власності та відкритий доступ до Єдиного держреєстру підприємств і організацій України, "заборона на зворотні трансакції з офшорними юрисдикціями". "Введення особистої відповідальності чиновників, які зараз можуть безкарно знищити будь-який бізнес - це дуже хороші ініціативи, які будуть позитивно оцінені підприємцями", - відзначає виконавчий директор "Європейської бізнес асоціації" Анна Дерев'янко.
Третій блок - "Ефективне використання ресурсів" - спрямований на "забезпечення конкурентоспроможності" і "вирівнювання макроекономічних дисбалансів". Домогтися цього, на думку Петра Порошенка, можна, зокрема, за допомогою "дієвої підтримки експорту шляхом введення системи експортного кредитування, страхування ризиків, політичної підтримки українських виробників на зовнішніх ринках"; "захисту внутрішнього ринку від недобросовісної конкуренції з боку іноземних виробників"; "законодавчого врегулювання мінімальної ціни на землю і забезпечення розвитку інфраструктури села".
Примітно, що пан Порошенко планує переглянути принципи залучення інвестицій в стратегічні інфраструктурні проекти. Систему нацпроектів пропонується трансформувати в перелік пріоритетних напрямів держпідтримки інвестицій. Цілком можливо, зазначає пан Геєць, що така ініціатива означає бажання пана Порошенка повернути МЕРТ функції контролю над ключовими інвестиційними проектами, які зараз курирує Нацагентство з інвестицій та управління національними проектами. Отримати коментар глави Нацагентства Владислава Каськіва "Ъ" вчора не вдалося.
З дальнім прицілом
За інформацією "Ъ", Петро Порошенко і раніше бачив себе в уряді Миколи Азарова, однак пропозиція зайняти пост міністра економічного розвитку і торгівлі стала для нього несподіваною. Пан Порошенко планував очолити МЗС. Тим часом керівництво адміністрації президента зробило все можливе, щоб міністр закордонних справ Костянтин Грищенко зберіг пост в уряді. У той же час, вже отримавши пропозицію стати на чолі МЕРТ, Петро Порошенко все ж сподівався, що, враховуючи його зв'язки в дипломатичних колах, йому, крім прямих функцій міністерства, вдасться отримати повноваження з розвитку співпраці з європейськими структурами (зараз питаннями євроінтеграції займається перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський). Однак, судячи з остаточної версії "плану Порошенка", схваленої президентом, цей напрямок не буде знаходитися в компетенції глави МЕРТ. Разом з тим пан Хорошковський позитивно оцінює можливу появу Петра Порошенка у складі уряду. "До Кабміну приходять нові фахівці - це і Юрій Колобов (міністр фінансів. - Ред), і Петро Порошенко, якщо він прийме пропозицію. Вони повністю відповідають цим посадам. Принаймні, відносно них можна не побоюватися "пробоїн" в роботі уряду", - заявив учора перший віце-прем'єр.
Політичні соратники "останнього "помаранчевого" олігарха" виявилися розчарованими переходом Петра Порошенка на роботу в Кабінет міністрів. "Мені важко це коментувати, я не розумію його логіки", - заявив перший заступник голови фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергій Соболєв.
Пояснення цьому вчинку є у члена тієї ж фракції, народного депутата Андрія Павловського: "Порошенко - відомий бізнесмен, всі знають про його активи, зокрема про "П'ятий канал". Я не виключаю, що на нього могло бути вчинено тиск. Могли сказати людині: заберемо бізнес, і він на це погодився під таким шантажем, щоб зберегти свої ресурси".
Джерела стверджують, що співпраця Петра Порошенка з Віктором Януковичем та Миколою Азаровим буде тимчасовою. За наявною інформацією, на одній із зустрічей пан Порошенко, крім викладених в плані пропозицій, висунув ще дві умови своєї роботи на посту міністра: він залишає за собою право самостійної участі в парламентських виборах (буде балотуватися по одному з округів у Вінницькій області), а глава держави повинен зробити все можливе для звільнення політичних ув'язнених. Відповіді на ці умови Петро Порошенко має отримати сьогодні під час зустрічі з Віктором Януковичем.
В опозиції немає однозначної відповіді на запитання: позитивно чи негативно позначиться на політичному майбутньому Петра Порошенка співпраця з владою. "Він сприймається як один з лідерів Майдану, а пішов на зближення з окупаційним режимом", - заявив "Ъ" пан Павловський. "У нас виборці вже до всього звикли, а той факт, що він іде по мажоритарці... Напевно, робота в Кабміні йому в цьому допоможе", - сказав народний депутат Олександр Бондар ("Наша Україна-Народна самооборона").
Петро Порошенко веде більш тонку гру, впевнений директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов: "Я б не перебільшував чутки про тиск на бізнес як один з мотивів його згоди - вважаю, Петро Порошенко має на меті продовження своєї політичної кар'єри. Упевнений, що однією з умов цього призначення стало проходження до майбутнього парламенту групи депутатів, пов'язаних з Петром Порошенком. Одним з них, можу точно сказати, буде колишній вінницький губернатор Олександр Домбровський". Варто зазначити, що це можливо, якщо "групі депутатів" не будуть чинитися перешкоди в разі самовисування або ж вони підуть за списками Партії регіонів. У той же час раніше радник пана Порошенка Ірина Фриз категорично заперечувала можливість його балотування за списками "регіоналів".
Валерій Калниш, Ольга Куришко, Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас