Овочева утилізація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Овочева утилізація

Аграрний ринок
865
Тепла погода ставить крапку в нинішньому сезоні на ринку плодоовочевої продукції - фермери почали розпродаж залишків врожаю, які стрімко псуються, що рівнозначно утилізації. У результаті ціни, і без того рекордно низькі, обвалилися ще на 10%. Проте як мінімум у чиновників катастрофічний результат сезону оптимізму не збавив - в Мінагропроді впевнені, що цього року фермери ще більше розширять площі під овочами та оновлять рекорд.
Рекордний сезон 2011/2012 р. на ринку плодоовочевої продукції, який не тільки не забезпечив адекватного прибутку аграріям, але й ознаменувався для них рекордними збитками, підходить до свого завершення. Підвищення температури повітря змушує фермерів активізувати розпродаж залишків врожаю, які стали гірше зберігатися. Як результат минулого тижня вартість плодоовочевої продукції впала відразу на 10,6%. Каталізаторами зниження цін були картопля, яка за сім днів втратила в ціні 6-9%, і овочі борщового набору, що подешевшали на більш ніж 10%. Актуальні на ринку зараз ціни нижчі від собівартості на низку овочів, так що нинішні продажі, скоріше, можна назвати утилізацією.
"Зниження цін було безпрецедентним для цієї пори року, так як сезон збирання основної частини овочів і фруктів ще не почався, а попередній закінчився п'ять-сім місяців тому, - каже Тетяна Гетьман, керівник проекту АПК-Інформ: овочі та фрукти". - Зауважимо, що зниження цін було відзначено по двох третіх основних позицій плодоовочевої продукції, і жоден товар не подорожчав".
Як відзначають експерти, незважаючи на масовий збут овочів, фермери, які мають запаси високоякісної продукції, не поспішають з нею розлучатися, розраховуючи скористатися поліпшенням кон'юнктури після того, як пік продажів мине.
Цікаво, що, незважаючи на катастрофічні результати сезону, в уряді впевнені, що це не змусить фермерів відмовитися від вирощування плодоовочевої продукції, більше того - в Мінагропроді офіційно прогнозують, що площі під посів овочів в 2012 р. навіть трохи розширяться. Так, за даними директора департаменту землеробства Міністерства аграрної політики і продовольства Олександра Демидова, в поточному році овочі будуть посіяні на 2,034 млн. га - це на на 0,54%, або 11 тис. га, більше, ніж площа посадки овочів під урожай 2011 р. З них картоплі планується посадити 1,446 млн. га (на 7 тис. га більше, ніж у 2011 р.), овочів і баштанних культур - 587,8 тис. га (на 3,6 тис. га більше, ніж в 2011 р.).
Коментуючи ці прогнози, експерти та учасники ринку одноголосно висловлюють сумнів в їх реалістичності. "В цьому році посівні площі під овочами однозначно знизяться", - говорить голова Рівненської обласної асоціації фермерів Дмитро Українець. На думку експертів компанії "ПроАгро", фактично аграрії проведуть сівбу овочів і картоплі на меншій території, а обсяги врожаю будуть близькими до середньорічного показника виробництва за останні три-п'ять років. "Новий рекордний урожай нам не потрібен, оскільки надлишки товару неможливо продати на експорт, що призводить до збитків виробників, та й внутрішній попит настільки не збільшується", - вважають аналітики компанії.
Про те, що очікування чиновників навряд чи здійсненні, говорить і той факт, що зараз все більше фермерів скаржаться на катастрофічний дефіцит коштів на посівну кампанію. Враховуючи недоступність для них банківських кредитів і відсутність урядових програм держпідтримки, єдиний спосіб для них вкластися в кошторис - скоротити посівні площі.
Урожай овочів в 2011 р. став рекордним для України. Було зібрано 24,24 млн. т картоплі (2010 р. - 18,7 млн. т, 2009 р. - 19,61 млн. т) і 9,82 млн. т овочів (2010 р. - 8,1 млн. т, 2009 р. - 8,31 млн. т). Рекордні показники зумовило розширення посівних площ фермерами після дефіцитного сезону 2010 р., коли були зафіксовані рекордні ціни практично на всі види овочів. Також зіграли свою роль заклики уряду нарощувати виробництво цієї продукції. Розширення площ збіглося зі сприятливими погодними умовами, і все разом зумовило рекордні врожаї овочів і картоплі. Проте рекордне збільшення пропозиції на ринку зумовило обвал цін на цю продукцію. Загальні збитки галузі від перевиробництва оцінюються в 3 млрд. грн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас