Американська економіка демонструє ознаки зміцнення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американська економіка демонструє ознаки зміцнення

Казна та Політика
191
Індекс провідних економічних індикаторів США за підсумками лютого 2012 зріс на 0,7%. Такі дані наводяться в опублікованій сьогодні доповіді дослідницької організації Conference Board. Аналітики очікували, що показник підвищиться на 0,6%.
Показник зріс до максимального значення за останні 11 місяців, сигналізуючи про те, що найбільша світова економіка буде зміцнюватися і в майбутньому.
У січні, згідно з переглянутими даними, індекс провідних економічних індикаторів США зріс на 0,2%.
Експерти зазначають, що зростання зайнятості на тлі трирічного мінімуму безробіття в США може спонукати американців збільшувати свої витрати, на які припадає близько 70% потенціалу американської економіки. Зміцнення попиту може також стимулювати приріст виробництва на американських підприємствах, допомагаючи їм збільшувати кількість робочих місць і конкурувати в умовах високих цін на нафту.
"Загальна картина буде поступово поліпшуватися. Ми отримали чіткі позитивні сигнали з ринку праці", - зазначає головний економіст одного з відділень HS Global Insight Найджел Голт.
Згідно з опитуванням Bloomberg, 49 економістів прогнозували зростання індексу провідних економічних індикаторів США в лютому в діапазоні від 0,3% до 0,8%.
Вісім з десяти показників у складі індексу за підсумками місяця зросли. Особливо порадували експертів дані по числу первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття, а також різке зростання цін на акції. Так, за підсумками тижня, що завершився 17 березня 2012 р., число вимог по виплаті допомоги з безробіття склало 348 тис., скоротившись на 5 тис. і досягнувши найнижчого рівня за чотири роки.
Нагадаємо, рівень безробіття в США в лютому 2012 р. в порівнянні з показником попереднього місяця не змінився і склав 8,3%. Таким чином, офіційний рівень безробіття в США перебуває на найнижчій позначці майже за 3 роки.
Втім, голова Федеральної резервної системи (ФРС) Бен Бернанке не настільки оптимістичний щодо стану ринку праці в США. На його думку, він як і раніше далекий від нормального стану, незважаючи на стійке зниження рівня безробіття з серпня 2011 р. Це може означати, що Федеральний резерв не відкидає подальших раундів монетарного стимулювання економіки.
За словами Бернанке, зафіксоване в минулому році зниження рівня безробіття виявилося більш швидким, ніж можна було б очікувати, з огляду на темпи зростання економіки нижче довгострокового тренду. Подальше поліпшення обстановки на ринку праці США, ймовірно, зажадає більш сильного економічного зростання, поліпшення кінцевого попиту і виробничих даних. Зниження рівня безробіття повинно супроводжуватися порівнянним прискоренням економічного зростання, впевнений голова ФРС.
Рівень безробіття в США довгий час тримався на рівні близько 9%, проте в останні місяці почав знижуватися. Крім того, ВВП США в IV кварталі 2011 р. в порівнянні з попереднім кварталом зріс на 3,0% в перерахунку на річні темпи (annual rate).
Експерти зазначають, що поліпшення ситуації зі споживанням в США стане головним механізмом прискорення світової економіки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас