Кінах: Несвоєчасне повернення ПДВ - це кредитування платником податків державу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінах: Несвоєчасне повернення ПДВ - це кредитування платником податків державу

Казна та Політика
283
Несвоєчасне повернення ПДВ - це кредитування платником податків державу, вважає президент Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП), народний депутат Анатолій Кінах.
"Ми бачимо, як несвоєчасне повернення ПДВ болісно відбивається і на наших бізнесменах, і на наших партнерах, і на інвестиційному кліматі в Україні, в умовах, коли реальний сектор економіки нашої країни, по суті, ізольований від доступу до кредитних ресурсів" , - підкреслив Кінах.
Серед системних проблем, з якими стикаються бізнесмени при отриманні повернення ПДВ, він відзначив відсутність рішень судів на користь підприємств, неконкурентні норми отримання ПДВ в автоматичному режимі, закладені в Податковому кодексі, відсутність узгодженості між податковим та бухгалтерським обліком, систему подвійного контролю за підприємствами, проблеми з реєстрацією платників ПДВ тощо.
"Автоматичне повернення становить 57% від загальної суми повернення ПДВ, сюди входять до 300 найбільших платників податків, а тисячі й тисячі малих і середніх підприємств страждають від неповернення ПДВ... До речі, і сам термін "автоматичне повернення" виглядає юридичним нонсенсом - з точки зору рівності всіх перед законом", - особливо відзначив президент УСПП.
Дана ситуація з несвоєчасним поверненням ПДВ вимагає термінового системного рішення, вважають експерти Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), ґрунтуючись на нещодавньому власному дослідженні, присвяченому наслідкам неповернення ПДВ експортоорієнтованим підприємствам. ПДВ перетворився з податку на споживання в податок на виробництво, а неповернення податку веде до скорочення оборотного капіталу і зниження конкурентоспроможності українських компаній на глобальних ринках, йдеться в аналітичній записці МЦПД. Також проблеми зі своєчасним поверненням ПДВ знижують і без того несприятливий інвестиційний клімат в Україні.
Необхідність термінового вирішення проблеми підтвердив і заступник голови Ради Федерації роботодавців України (ФРУ) Борис Олійник. Він повідомив РБК-Україна, що по членах ФРУ переплата податку на прибуток становить близько 15 млрд грн. А заборгованість з повернення ПДВ перед членами ФРУ на початок лютого була на рівні 21 млрд грн. "Прострочена їх частина, тобто бюджетна заборгованість, перевищувала 14 млрд грн", - сказав Олійник.
Директор Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) Анна Дерев'янко зазначила, що у членів ЄБА є проблеми з поверненням ПДВ, всього - на 986 млн грн. Також у членів ЄБА є проблеми зі сплатою податку на прибуток авансом, чого вимагає податкова в обмін на повернення ПДВ.
Перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Сергій Терьохін вважає, що в Україні ПДВ не працює з двох причин: через високу корупцію і перевищення від'ємного сальдо торговельного балансу над внутрішнім ПДВ. "У нас відокремлений торговельний баланс зростає, внутрішнє споживання за останній рік впало на 8,7%, і продовжує падати. Є всі підстави вважати, що тиск з боку податкової та Мінфіну на платника ПДВ буде тільки зростати", - підкреслив Терьохін.
На думку представників підприємств машинобудівної, металургійної галузей та легкої промисловості, які більше від інших схильні до ризиків через неповернення ПДВ, зниження обігового капіталу веде до перебоїв у виробничому процесі, неможливості планування роботи підприємства та відкладання капремонту та впровадження програм переобладнання. Крім того, до негативних наслідків промисловці віднесли неможливість збільшення зарплати та утворення заборгованостей перед співробітниками, а також ризик невиконання зобов'язань перед покупцями їхньої продукції.
Експерти вважають, що несвоєчасне повернення ПДВ здатне зупинити цілі підприємства, що погіршить конкурентоспроможність України на зовнішніх ринках, а також призведе до зростання соціальної напруги всередині країни.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас