В Нацбанку пояснили, чому знизили облікову ставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Нацбанку пояснили, чому знизили облікову ставку

1474
Національний банк України втретє з початку 2012 року знизив ставки рефінансування за своїми активними операціями на 0,25 відсоткових пункту (в.п.): за кредитами "овернайт" під забезпечення державними цінними паперами - до 8,5%, без забезпечення - до 10,5%, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.
"Мотивація такого рішення зрозуміла: в умовах сповільнення інфляції та необхідності підтримки економічної активності на безпечному ціновому рівні зробити безпечне монетарне розширення, яке ми почали ще в кінці минулого року", - пояснив він.
Литвицький також зазначив, що вперше з вересня 2010 року Нацбанк також знизив облікову ставку - з 7,75% до 7,5%, яка буде діяти з 23 березня.
"Меншою ставка була тільки в 2003 році - 7% при інфляції по року 8,2%", - нагадав радник голови НБУ.
Він також підкреслив, що Нацбанк зменшує і розрив між ставками за активними і пасивними операціями до рівня, який є найнижчим за останній час.
"Ми пішли на обережне і помірковане зниження, що створює упевненість в тому, що цінова та курсова стабільність будуть збережені", - особливо відзначив Литвицький.
Він додав, що ставки рефінансування після зниження залишаються позитивними в реальному вимірі, перевищуючи бюджетний орієнтир інфляції на 2012 рік 7,9%.
Керівник групи радників також повідомив, що Нацбанк продовжує роботу з лібералізації резервних вимог і пішов на поліпшення умов для більш гнучкого регулювання ліквідності банків. За його словами, з 23 березня з 70% до 60% знижена частка коштів, які банки повинні формувати на окремому рахунку в НБУ.
"Наші дії виходять з постійного моніторингу структури макроекономічних ризиків. Ми вважаємо, що зараз необхідно особливу увагу приділити підтримці економічної активності, але до рівня, який не є загрозливим", - ще раз підкреслив Литвицький.
За його словами, ці рішення разом з соціальними ініціативами дозволять надати більшу стійкість економічного зростання в країні, але при збереженні тенденції дезінфляції і при забезпеченні стабільності валютного курсу, нарощення зусиль щодо забезпечення його гнучкості.
Литвицький додав, що Нацбанк України йде в мейнстрімі світової тенденції, пов'язаної з нарощенням грошової пропозиції, зробив крок щодо підвищення ролі відсоткової політики і буде рухатися в напрямку більшої диференціації каналів грошової пропозиції.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас