Європейським врожаям пшениці і рапсу загрожує посуха — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейським врожаям пшениці і рапсу загрожує посуха

Аграрний ринок
216
Європейським врожаям пшениці і рапсу, які вже постраждали в лютому від сильних заморозків, тепер загрожує посуха, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на підсумки опитування аналітиків сільськогосподарського сектора і метеорологів.
За даними метеорологічних служб Європейського союзу, обсяг опадів у Франції, Іспанії, Англії і на півночі Італії з початку січня був істотно нижчий норми. За різними оцінками, ближче до півночі брак вологи в порівнянні з довгостроковими середніми значеннями склав від 23% до 47%, а в середземноморських районах Франції та в Іспанії - від 59% до 78%.
Наступні 30 днів в Європі, швидше за все, будуть сухіші і тепліші, ніж зазвичай, прогнозує метеоролог Telvent DTN Джоел Бурдж.
Євросоюз виробляє 20% світового обсягу м'яких сортів пшениці, проте цього року його частка може зменшитися. За оцінками Олександра Марі з Offre et Demand Agricole, через лютневі холоди європейський урожай може виявитися на 5 млн тонн меншим від попереднього прогнозу, а посушлива погода несе додаткові ризики.
Згідно з лютневим прогнозом Єврокомісії, урожай пшениці в ЄС цього року зросте на 2,5% - до 133 млн тонн з 129,8 млн тонн в 2011 році, коли на виробництві зерна несприятливо позначилася весняна засуха. Offre et Demand очікує урожай на рівні від 127 млн до 128 млн тонн до поправки на посуху, оскільки через мороз Німеччина втратила приблизно 2 млн тонн пшениці, а Польща - понад 1 млн тонн, при цьому в деяких регіонах озимі вимерзли повністю.
У лютому ціна листопадового контракту на пшеницю в Парижі вперше в історії опинилася вище котирувань грудневого ф'ючерсу на цей вид зернових в Чикаго. У березні це перевищення збереглося, і на даний момент покупці змушені платити за пшеницю на торгах у Франції на $14,79 за тонну більше, ніж на торгах в США.
Між тим, згідно з березневими прогнозами Продовольчої і сільськогосподарської Організації об'єднаний націй (ФАО), виробництво пшениці в 2012 році досягне другої найвищої позначки за всю наявну історію і складе 690 млн тонн.
Урожай пшениці в 2012 році буде на 10 млн тонн, або на 1,4% менше рекордного показника 2011 року, але буде набагато вищим від середнього значення за останні п'ять років, йдеться в доповіді ФАО.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас