Колобову підняли ставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колобову підняли ставку

Казна та Політика
617
Як повідомило "ЭИ" обізнане джерело, Міністерство фінансів розпочало ведення переговорів з потенційними інвесторами про залучення позики в розмірі $1,5-2 млрд. "Переговори починалися з інвесторами з Росії, Близького Сходу та Азії", - сказав чиновник Мінфіну, що побажав не називати себе. За його словами, одним з лід-менеджерів позики є інвестбанк VTB Capital, який веде роботу над розміщенням євробондів в рублях. Також розглядається можливість розміщення єврооблігацій.
Що стосується цінових параметрів розміщення, то представник Мінфіну оцінив їх в 7-9% річних. "Вважаю, ми змогли б зробити розміщення по нижній межі цього коридору, якщо б не "своєчасні" заяви про бажання уряду реструктуризувати борг перед МВФ", - зазначив чиновник. Нагадаємо, на минулому тижні перший заступник міністра економіки і торгівлі Вадим Копилов повідомив про бажання Кабміну реструктуризувати кредит МВФ, відтермінувавши його виплату на 10 років.
За словами директора департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів Галини Пахачук, зараз на зовнішніх ринках попит на суверенні єврооблігації України зростає, що призводить до зниження ціни вітчизняних боргових паперів. "Місяць тому на вторинному ринку котирування наших паперів були в діапазоні 11-12%. Сьогодні ми вже маємо 8,75-9,1%", - констатує представник Мінфіну.
У той же час Пахачук зазначила, що стратегія уряду на 2012 р. полягає в збільшенні внутрішніх запозичень. За її даними, в поточному році Мінфіном через ОВДП вже залучено 12 млрд. грн. "З них 6,5 млрд. - в доларах (близько $800 млн.). Решта суми була в гривнях. Тобто співвідношення боргу в гривні та у валюті приблизно 50 на 50", - повідомила Галина Пахачук.
У той же час один з учасників ринку відзначив, що в умовах глухого кута, в який зайшли переговори між МВФ і Україною, а також з оглядкою на ситуацію в ЄС, яка продовжує залишатися нервозною, навряд чи можна розраховувати на залучення доларової або єврової позики. "Рубль - найбільш ймовірний", - вважає експерт.
Інші опитані експерти теж очікують від Мінфіну рублевого розміщення. "Рубль уже пройшов фазу зміцнення, і найближчим часом, разом зі зниженням цін на нафту, якого домагаються США і ЄС, може початися плавне ослаблення курсу рубля проти долара, що дозволить отримати курсову вигоду при обслуговуванні випуску рублевих облігацій", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
За минулі три місяці рубль зміцнився відносно долара на 9% - і навіть при розвороті на 3% держава зможе отримати суттєву економію, використовуючи рублі для оплати поставок російського газу.
За словами експерта, рубль є однією з найбільш стабільних валют відносно гривні, що робить вигідними позики в рублях навіть в умовах розширення курсових коливань гривня-долар, глибину яких на 2012 р. член ради НБУ Валерій Геєць оцінював в 5% .
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас