Пенсійна поденщина — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсійна поденщина

Казна та Політика
769
Система недержавного пенсійного забезпечення переходить на розрахунок активів і зобов'язань перед клієнтами в щоденному режимі. На реєстрацію до Мін'юсту подана затверджена Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) нова редакція Положення про порядок визначення чистої вартості активів (ЧВА) недержавних пенсійних фондів (НПФ).
Зараз компанії з управління активами (КУА) здійснюють розрахунок ЧВА НПФ за підсумками кожного місяця. Даним рішенням крім вимоги розраховувати ЧВА кожен робочий день, регулятор ввів вдосконалений порядок розрахунку вартості активів у системі недержавного пенсійного забезпечення (НПЗ).
Гроші люблять рахунок
Зокрема, затверджене Положення містить порядок і методику оцінки цінних паперів (ЦП), вилучених з лістингу організаторів торгівлі. Власне, НПФ отримали можливість оцінювати вилучені з біржових лістингів ЦП у своїх портфелях за останньою балансовою вартістю (визначається на дату, що передує даті вилучення паперів з лістингу).
Прес-служба НКЦПФР зазначає, що раніше компанії, що управляють активами НПФ, відчували труднощі з оцінкою паперів, які, перебуваючи в інвестиційному портфелі НПФ, втрачали статус лістингових ЦП і більше не перебували в обігу на жодній з бірж. І не дивно, адже для таких паперів складно отримати офіційне котирування, а отже, незрозуміло, скільки коштує пакет акцій, що належить НПФ.
Також Нацкомісія визначила єдиний метод оцінки депозитів і банківських металів НПФ, які опинилися на рахунках у проблемних банках і в банках з тимчасовою адміністрацією. Відзначимо, що в даному питанні НКЦПФР трохи спізнилася. Буквально нещодавно тимчасові адміністратори покинули останній проблемний банк. Втім, це не захищає від можливих банкрутств на банківському ринку в майбутньому.
Окрему увагу чиновники приділили порядку оцінки облігацій у разі невиконання емітентом зобов'язань за ними. Що важливо, вводиться визначення "невиконання зобов'язань емітентом облігацій". Воно передбачає невиплату емітентом облігацій власникам облігацій у термін, встановлений умовами емісії, доходу за облігаціями і (або) непогашення частини або повної номінальної вартості облігацій з дати першого невиконання таких зобов'язань. По суті, регулятор конкретизував для сфери НПЗ поняття таких частих явищ, як дефолт і технічний дефолт за облігаціями.
На думку НКЦПФР, щоденна оцінка активів НПФ зробить систему НПЗ більш прозорою і привабливою для населення. "Це має сприяти підвищенню довіри інвесторів до недержавних пенсійних фондів за рахунок надання їм можливості щоденного доступу до інформації", - йдеться в прес-релізі відомства. При цьому чиновники вважають, що новий метод оцінки дозволить КУА давати адміністраторам НПФ більш адекватні дані про стан фонду.
"Набрання чинності Положення буде сприяти більш повному та об'єктивному розрахунку ЧВА НПФ, а також перешкоджати штучному завищенню або заниженню вартості одиниці пенсійного внеску", - зазначає Оксана Симоненко, директор департаменту спільного інвестування та регулювання діяльності інституційних інвесторів НКЦПФР.
Краще пізно
Представники ринку зазначають, що даний документ, м'яко кажучи, запізнився. Нагадаємо: ще в 2009 р. Держфінпослуг (перетворена в Нацкомфінпослуг) затвердила розпорядження №701, згідно з яким з 1 січня 2009 р. адміністраторів НПФ зобов'язали розраховувати вартість одиниці пенсійного внеску за єдиною методикою і в щоденному режимі.
Розрахунок вартості одиниці пенсійного внеску дозволяє адміністратору НПФ визначати суму пенсійних накопичень кожного учасника фонду, враховуючи при цьому поточні витрати НПФ, а також збитки або доходи від інвестування активів фонду.
Зазначимо, що, відповідно до законодавства, що регулює роботу системи НПЗ, спочатку вартість одиниці пенсійного внеску була прирівняна до 1 грн. Якщо активи НПФ в результаті успішної інвестиційної діяльності КУА дорожчають, вартість одиниці збільшується, в іншому випадку - зменшується. Проблема для ринку полягала в тому, що для щоденного розрахунку зобов'язань НПФ перед вкладниками адміністратори якраз і потребували того, щоб КУА щодня розраховували ЧВА. А до цього були готові аж ніяк не всі учасники ринку.
За словами Тетяни Шевкун, директора Асоціації недержавних пенсійних фондів України та адміністраторів НПФ (м.Київ; з 2004 р.; об'єднує понад 20 НПФ та адміністраторів НПФ), документи, що регулюють щоденний розрахунок вартості активів та одиниці пенсійного внеску в НПФ, повинні були б прийматися одночасно, але цього не сталося.
Довгий час адміністратори НПФ для оцінки вартості одиниці пенсійного внеску були змушені використовувати, по суті, щомісячну оцінку ЧВА НПФ. У кращому випадку, КУА вносили корективи в дані, що відсилаються реєстраторам, про вартість активів, керуючись змінами ринкової вартості того чи іншого активу НПФ.
Пенсійний актив
Так чи інакше, активи НПФ зростають. За даними Нацкомфінпослуг, загальний обсяг активів НПФ на 30 вересня 2011 р. становить 1,3 млрд грн., Що на 18% перевищує обсяг активів на аналогічну дату 2010 р. При цьому в звіті регулятора йдеться, що за дев'ять місяців 2011 р. в загальній структурі інвестиційного портфеля НПФ збільшилася частка акцій і корпоративних облігацій. За той же період частка активів, інвестованих в банківські метали та нерухомість, зменшилася.
Одним з найбільш привабливих інструментів для інвестування пенсійних коштів, незважаючи на проблеми, з якими НПФ зіткнулися в результаті кризи на банківському ринку, залишаються депозити.
За підсумками дев'яти місяців 2011 р. найбільшу частку в консолідованому інвестиційному портфелі НПФ займали саме депозитні вклади - 31,6% (в абсолютному вираженні депозити НПФ в банках склали 413 млн грн.). Друге місце - у корпоративних облігацій, у які на 30 вересня 2011 р. було вкладено 282,6 млн грн., або 21,6%.
Примітно, що незабаром КУА зможуть більш впевнено вкладати кошти НПФ на банківські депозити. 22 лютого Комітет ВР з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики розглянув і рекомендував до прийняття у першому читанні поданий Кабміном законопроект №9687 від 12.01.12 р. "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безпеки пенсійних активів".
Документ пропонує внести зміни до законів "Про недержавне пенсійне забезпечення", "Про банки і банківську діяльність", а також "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Зокрема, пропонується змінити черговість задоволення вимог до банку в процесі його ліквідації - після повернення грошей Фонду гарантування вкладів фізосіб кошти зможуть отримати НПФ, а також Накопичувальний фонд Пенсійного фонду України. Поки ж НПФ сьомі в черзі на повернення коштів.
"Прийняття даних поправок сприятиме законодавчому вирішенню проблеми, яка виникла на ринку банківських послуг в результаті фінансової кризи і неповернення окремими банками пенсійних активів, які були розміщені в них недержавними пенсійними фондами", - йдеться у висновку профільного Комітету ВР.
Що стосується безпеки інвестицій у корпоративні облігації, то в даному питанні помітних поліпшень поки не спостерігається. Хоча НКЦПФР і коректує нормативні акти, що регулюють випуск та обіг корпоративних облігацій, невирішеними залишаються багато принципових питань. Власне кажучи, власники облігацій, в тому числі і НПФ, не мають можливості запобігти виведенню активів і продажу майна обтяженої зобов'язаннями компанії. Часто вони не можуть отримати навіть інформацію про діяльність емітента облігацій.
Юрій Гусєв
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас