ЄС вважає, що Росія порушує норми СОТ ще до вступу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС вважає, що Росія порушує норми СОТ ще до вступу

Аграрний ринок
540
Заборона Росії на ввезення живої худоби з європейських країн, яка набрала чинності 20 березня, порушила питання про прихильність Москви глобальним правилам торгівлі, заявили в ЄС.
Раніше, в лютому, Росія ввела заборону на ввезення живої домашньої худоби з декількох країн ЄС після повідомлень про вірус Шмалленберг, який вразив овець, кіз і велику рогату худобу у восьми європейських країнах. При цьому заборона на імпорт в даний час поширюється на весь Євросоюз і включає в себе імпорт живих свиней, які не постраждали від вірусу.
Після заборони комісар ЄС з торгівлі Карел де Гюхт і комісар з охорони здоров'я Джон Даллі зажадали від Росії негайно зняти обмеження. Російський ринок для Євросоюзу є найбільшим ринком експорту сільськогосподарських тварин.
"Єврокомісія вважає, що ця заборона на імпорт не відповідає нормам Світової організації торгівлі", - йшлося в спільній заяві де Гюхта і Даллі, яку було опубліковано у вівторок.
Крім того, в заяві зазначалося, що Росія посилає "дуже негативний сигнал" міжнародним торговельним партнерам щодо серйозності ставлення до Всесвітньої торгової організації ще до свого приєднання до СОТ.
Нагадаємо, Росія досягла угоди і збирається приєднатися до СОТ вже цього року після 18 років безуспішних переговорів з організацією. Москва підрахувала, що вступ Росії в глобальний торговельний клуб може принести країні вигоду в розмірі близько $2 млрд на рік і буде доволі сприятливим для вітчизняних фермерів.
Раніше у зв'язку з виявленням вірусу в худобі ЄС 15 країн, включаючи Сполучені Штати і Канаду, висловили занепокоєння яба запросили додаткову інформацію від Євросоюзу про вірус, але Росія і Єгипет єдині ввели обмеження на імпорт.
Заборона Москви була введена після аналогічних кроків, які Росія зробила у відповідь на інші нещодавні побоювання про безпеку харчових продуктів, у тому числі заборони на весь рослинний імпорт з Європи під час спалаху смертельного вірусу E.coli в минулому році, який ЄС також прокоментував як науково необґрунтований.
"Це російський спосіб вести справи", - заявили чиновники, залучені в переговори з Росією про заборону. "Але все буде інакше, як тільки вони вступлять до СОТ, тому росіянам залишилося лише кілька місяців, коли вони ще можуть так поводитися", - йшлося в заяві.
Россільгоспнагляд мотивує заборону "недостатньою" перевіркою безпеки при експорті худоби деякими країнами ЄС, але відмовляється від пропозиції європейців посилити інспекції в обмін на зняття обмежень, сказав один з чиновників.
Як нещодавно повідомлялося, Єврокомісія засуджує заборону Росії на ввезення тварин з ЄС.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас