У 2012 році зростання ВВП в Росії складе 4% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2012 році зростання ВВП в Росії складе 4%

Казна та Політика
136
У 2012 році зростання ВВП в Росії складе 4%, вважають експерти Ernst & Young. Позитивні тенденції 4-го кварталу 2011 р. підготували сприятливий ґрунт для подальшого зростання, який в 1-му півріччі нинішнього року буде вищим, ніж очікувалося. Основна причина цього - перегляд прогнозу Ernst & Young всесвітньої динаміки цін на нафту. Проте у 2-му півріччі Ernst & Young очікує зниження темпів зростання економіки на тлі збільшення інфляції, яка знизить купівельну спроможність, а також сповільнення світової економіки, що позначиться на цінах більшості споживчих товарів. Разом з тим, якщо ціна на нафту протягом року залишиться на нинішньому високому рівні, це буде означати ризик підвищення показників даного прогнозу.
Передвиборні заходи податково-бюджетного стимулювання залишаються головною рушійною силою зростання споживчих витрат, зазначається в огляді компанії. В рамках проведення урядом цілеспрямованої збалансованої бюджетної політики в 4-му кварталі 2011 р. були значно збільшені обсяги бюджетного фінансування, що продовжиться і в 1-му кварталі нинішнього року, враховуючи оприлюднені плани щодо істотного підвищення зарплат у державному секторі, зокрема працівникам сфери освіти і військовослужбовцям. Однак на тлі зниження темпів зростання споживчих витрат, стабільного зростання і високих доходів від продажу нафти в найближчі роки можливе подальше зниження бюджетного дефіциту. Якщо тільки сповільнення світової економіки не призведе до падіння цін на нафту, фінансове становище Росії залишиться відносно сприятливим, що в свою чергу дозволить збільшити обсяг бюджетного фінансування та інвестиційної діяльності для підтримки економічного зростання в найближчі роки.
У 2012 р. Росія не уникне впливу проблем в єврозоні, хоча нещодавнє зміцнення цін на нафту дещо пом'якшить негативний вплив.
Однак зниження прогнозу економічного зростання в Німеччині та країнах Скандинавії, а також ще більш складна економічна ситуація в інших країнах Європи погіршують економічний прогноз в середньостроковій перспективі. Таким чином, зазначає Ernst & Young, слідом за незначним зростанням середньої світової ціни на нафту в 2012 р. аналітики прогнозують її падіння в 2013 р. в силу зниження світового попиту на нафту, який нівелював занепокоєння щодо перспектив видобутку нафти на Близькому Сході. В умовах високих доходів від продажу нафти і зниження рівня витрат, очікується, що зростання ВВП в 2013 р. знизитися до 3,3%, а в 2014 р. зросте до 4%. Враховуючи загальне падіння попиту на газ в Європі, яка є основним ринком збуту російських нафти і газу, в довгостроковій перспективі є малоймовірним, що зростання ВВП в Росії повернеться на рівень 7% або вище, що спостерігався в 2003-2007 рр.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас