Ціни на овочі нового врожаю будуть вищі, ніж минулого року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на овочі нового врожаю будуть вищі, ніж минулого року

Аграрний ринок
407
Урожай овочів 2012 року в Україні не буде настільки щедрим, як торішній. Тому восени варто очікувати подорожчання не тільки "борщового набору", а й інших овочів. Прогнозують, що оптові ціни на капусту зростуть майже в 5 разів.
Як повідомляє "Сегодня", скоротяться площі, відведені під капусту і цибулю на 20-25%, моркву і буряк на 10-15%. Це прогнозує керівник проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти" Тетяна Гетьман.
За словами експерта, до кінця поточного сезону причин для зростання цін на овочі врожаю 2011 року немає. "Навпаки, ціни продовжують поступово знижуватися, наприклад, на цибулю. Незначне підвищення може бути по моркві та буряку через погану якість", - говорить експерт.
Підвищення цін очікується для врожаю наступного сезону 2012-2013 року. Наприклад, оптові ціни на капусту зростуть майже в п'ять разів до 2,5-3,5 гривні за кіло, на моркву і буряк - до 3,5 гривні за кіло.
"Картопля подорожчає на 30-35%, але все одно він буде продаватися нижче собівартості, по 1,6-1,7 гривні за кілограм. Посівні площі під картоплю залишаться тими ж. Але фермери економитимуть на добривах, тому обсяг і якість врожаю будуть нижчими від торішнього", - пояснює Гетьман.
"Найближчі місяці подорожчання овочів не буде, у нас величезні перехідні запаси. Звичайно, молоді овочі будуть коштувати дорожче від старих, але ця ціна буде навіть нижчою, ніж у минулому році", - пояснила керівник аналітичного відділу Консалтингового агентства ААА Марія Колесник.
Як повідомлялося, минулого року фермери зібрали овочів більше, ніж вони можуть продати, в результаті ціни на овочі знизилися майже до собівартості.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас