ЦБ Китаю вважає ситуацію в економіці сприятливою для лібералізації відсоткових ставок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ Китаю вважає ситуацію в економіці сприятливою для лібералізації відсоткових ставок

Казна та Політика
90
Ситуація в економіці сприятлива для лібералізації відсоткових ставок, повідомив голова Народного банку Китаю (НБК, китайський Центробанк) Чжоу Сяочуань, слова якого передає газета The Wall Street Journal.
Для переходу на формування базових відсоткових ставок на ринкових умовах Китаю необхідно прискорити створення системи страхування депозитів, заявив він.
Економісти вважають, що реформа відсоткових ставок необхідна, щоб полегшити доступ до коштів домогосподарствам і стимулювати внутрішнє споживання. Однак уряд противиться звільняти ставки від регулювання, побоюючись, що це негативно позначиться на прибутковості банків, змусивши їх конкурувати за депозити. Деякі аналітики і банкіри побоюються, що конкуренція може особливо серйозно нашкодити невеликим банкам і навіть витиснути їх з ринку.
Чжоу Сяочуань не вказав конкретних термінів лібералізації відсоткових ставок, але зазначив, що побоювання щодо реформи в даний час безпідставні, а фінансові позиції банків досить сильні.
Китайський економіст Лі Даокуй, який обіймав посаду радника в китайському ЦБ до минулого тижня, назвав держбанки КНР "динозаврами", які вже достатньо великі, щоб прогодувати себе самі. "Банки отримують високий прибуток, і нам не потрібно турбуватися, щоб захистити їх", - заявив Лі Даокуй.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас