Інфляція у Великобританії в лютому сповільнилася менше очікувань - до 3,4% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція у Великобританії в лютому сповільнилася менше очікувань - до 3,4%

Казна та Політика
85
Інфляція у Великобританії сповільнилася в лютому 2012 року до 3,4% в річному обчисленні порівняно з 3,6% в січні, свідчать дані Національного статистичного управління країни.
Зміна показника не виправдала очікувань аналітиків, опитаних агентством Bloomberg, які в середньому прогнозували лютневу інфляцію на рівні 3,3%. Разом з тим зростання цін минулого місяця було мінімальним з листопада 2010 року.
Підвищення споживчих цін відносно січня склало 0,6% при очікуваних ринком 0,4%.
Найбільш сильний вплив на підвищення споживчих цін у порівнянні з січнем справила зміна вартості алкоголю і деяких продуктів харчування, тоді як зниження цін на бензин та електроенергію стримувало інфляцію. Зростання цін на нафту, яке посилилося в останні тижні, може призвести до загострення інфляційних проблем Великобританії, вважають експерти.
"Хоча інфляція повинна додатково сповільнитися в найближчі місяці, реальна небезпека полягає в тому, що вона може виявитися більшою, ніж ми сподіваємося. Якщо інфляція не буде знижуватися, наслідки для перспектив економічного зростання Великобританії можуть виявитися неприємними", - вважає економіст IHS Global Insight Говард Арчер.
Тим часом керівники Банку Англії, як і раніше, заявляють, що темпи інфляції різко знизяться в поточному році через високе безробіття та загальну слабкість економіки, що полегшить становище споживачів.
Вартість міцного алкоголю у Великобританії збільшилася в лютому на 2,6% в порівнянні з січнем, тоді як в 2011 році ціни на нього за аналогічний період знизилися на 5,8%. Овочі подорожчали на 3,3%, безалкогольні напої - на 4,3%.
Зростання індексу CPI Core, що не враховує ціни на продукти харчування та енергоносії, минулого місяця сповільнилося до 2,4% з 2,6% в січні при консенсус-прогнозі в 2,3%.
Роздрібні ціни (індекс RPI) підвищилися в лютому на 0,8% в порівнянні з попереднім місяцем, тоді як аналітики прогнозували підйом на 0,6%. У річному вираженні приріст показника склав 3,7% проти 3,9% в січні і прогнозу в 3,5%.
Темпи інфляції у Великобританії перевищують цільовий показник британського ЦБ, що становить 2%, щомісяця з грудня 2009 року і залишаються вище верхньої межі цільового діапазону в 3% з березня 2010 року. У зв'язку з цим голова ЦБ Мервін Кінг направить черговий пояснювальний лист міністру фінансів Великобританії Джорджу Осборну. Банк Англії оприлюднить лист М.Кінга і відповідь Дж.Осборна у вівторок.
У середу Дж.Осборн представить британському парламенту бюджет країни на 2012 рік.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас