Україна розраховує на отримання курсової премії від використання рублів для розрахунків за газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна розраховує на отримання курсової премії від використання рублів для розрахунків за газ

Валюта
285
Російський рубль буде використовуватися для розрахунків між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" при сприятливій для України ситуації на валютному ринку, що дозволить отримувати додаткову курсову премію.
"Розрахунки за газ будуть здійснюватися виходячи з економічної доцільності, з урахуванням курсових коливань в момент здійснення відповідного платежу та обсягів пропозиції на валютному ринку України. Оскільки рубль - більш волатильна валюта, то при зниженні його курсу відносно долара США і гривні українська сторона буде отримувати додатковий курсовий виграш", - повідомляється на веб-сайті Національного банку України (НБУ) з посиланням на главу центрального банку Сергія Арбузова.
Згідно з повідомленням, питання розрахунків в російських рублях обговорювалося під час зустрічі Арбузова з главою комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Верховної Ради України Віталієм Хомутинником.
У повідомленні також підкреслюється, що в додатковій угоді до контракту на постачання російського газу не зафіксовані пропорції сплати за поставлене паливо російськими рублями і доларами США.
"Ця величина буде визначатися з урахуванням інтересів НАК Нафтогаз України, а також буде застосовуватися комбінований підхід до проведення розрахунків... За умови коректного урахування курсових коливань, потенційний ефект НАК "Нафтогаз України" може вимірюватися мільйонами гривень", - вважають в НБУ.
Глава НБУ також повідомив, що долари США і євро не будуть конвертуватися в рублі для розрахунків за газ, оскільки сьогодні Україна забезпечена достатньою рублевою ліквідністю - Росія є основним торговим партнером України. "Це, в свою чергу, дозволить не знижувати золотовалютні резерви під час розрахунків за газ", - підкреслює Арбузов.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас