Погано спрацювали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Погано спрацювали

Казна та Політика
762
Як повідомили в Державній податковій службі (ДПС), за результатами 2011 року підприємства задекларували (звітність подана в лютому) зростання збитків більш ніж в три рази, в порівнянні з 2010 роком. Згідно з інформацією управління адміністрування податку на прибуток та податкових платежів департаменту з оподаткування юросіб ДПС, від'ємне значення податку на прибуток у розмірі 139,1 млрд грн показали 9,5 тис. підприємств. Це на 6,1 тис. платників більше, ніж роком раніше. Податківці нагадують, що в 2010 році можна було включати в звітність лише 20% збитків минулих років. Ця норма припинила діяти з I кварталу 2011 року, і збитки, не враховані в попередньому році, були перенесені платниками у звітних періодах 2011 року. Збитки минулих років склали 114,2 млрд грн, тому поточні втрати, яких зазнали саме в 2011 році, досягли 24,9 млрд грн.
У департаменті ДПС додають, що найбільший приріст збитків стався в II кварталі - було задекларовано 142,7 млрд грн. Тому саме за результатами декларування за квітень-червень ДПС почало забороняти включати збитки минулих періодів в поточну звітність. Глава ДПС Олександр Клименко заявляв, що акцент був зроблений не на формальному перенесенні минулих збитків, а на його економічній суті. За даними департаменту ДПС, в більшості випадків підприємства включають до витрат непрямі витрати, пов'язані з оплатою консалтингових, маркетингових та юридичних послуг, а також здійснюють збут виготовлених товарів, робіт і послуг через комісіонерів. "Сума комісійної винагороди дорівнює або майже ідентична сумі доходів, отриманих від господарської операції в цілому", - констатують в ДПС.
Податківці стверджують, що значна кількість збиткових підприємств знаходиться в торговельній та будівельній сферах, і на їх діяльність впливає криза 2008-2009 років. Генеральний директор Української торговельної асоціації Ігор Кишко відзначає, що борги, накопичені в той період, були реструктуризовані і до цих пір не погашені. Хоча в цілому галузь "відчуває себе непогано". "Якщо не буде стрибків, як у ті роки, ми збільшимо платежі в бюджет", - упевнений Кишко. Будівельна сфера, за оцінкою першого заступника голови ради директорів Української будівельної асоціації Миколи Толмачова, буде збитковою і в 2012 році. "Ми не встигаємо за цінами на енергоносії, а це впливає на собівартість", - пояснює він. Сприяти роботі галузі, на його думку, зокрема, могло б зниження ставок кредитування з 20% хоча б до 12%.
Генеральний директор Федерації металургів Сергій Притоманов каже, що тенденція 2011 року зі зниження попиту на метал (багато підприємств збиткові) на світових ринках в 2012 році буде продовжуватися. "Це не заважало вимагати передоплату з податку на прибуток. По всій економіці в цілому рівень таких платежів становить 18 млрд грн, а ще два роки тому було 5-6 млрд грн. Тобто наш рівень сплати податків не завжди відповідає фінансовим показникам", - підкреслює Притоманов.
Експерти відзначають, що динаміка економічного розвитку перших двох місяців показує, що збитковим компаніям буде складно вийти в прибуток. "Будівництво знизилося на 0,5%, вантажообіг - на 5,6%. В цілому промисловість хоч і виросла за два місяці на 2%, але цього замало. У 2011 році зростання склало 10%. Це все результати відсутності пожвавлення на зовнішніх ринках і попиту на внутрішньому, а також низької купівельної спроможності населення та посилення тінізації економіки", - пояснює директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. Президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко додає, що оборотні кошти підприємств вимиваються, а поповнити їх нема чим: обсяги кредитування малі, а механізм повернення ПДВ - непрозорий. За даними Національного банку, в січні-лютому обсяг кредитування компаній виріс на 1,2 млрд грн, тоді як за аналогічний період 2011 року - на 6,6 млрд грн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас