Експерти: Бразилія може бути виключена з БРІК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Бразилія може бути виключена з БРІК

Казна та Політика
323
Стрімке зростання країн Латинської Америки, таких як Чилі, Колумбія і Перу, поставило під загрозу збереження лідируючого становища іншими країнами цього регіону. У першу чергу під загрозою позиція Бразилії, чия економіка відносно закрита, високі податки душать дрібний і середній бізнес, внаслідок чого потенціал не реалізується повністю, повідомляє телеканал "Росія 24".
Торік зростання ВВП Чилі, Колумбії і Перу практично в 2 рази перевершило зростання аналогічного показника в Бразилії. Крім того, Бразилія серйозно відстає від своїх сусідів по БРІК - Росії, Китаю, Індії.
Такого позитивного ефекту країни Андського регіону домоглися завдяки зниженню боргового навантаження та бюджетного профіциту, що дозволяє інвестувати значні кошти в інфраструктуру, а також прихильність принципам вільної торгівлі зробила ці країни одними з найбільш відкритих у світі. У той час як влада Бразилії лише періодично намагається боротися з дефіцитом товарів, спровокованим бар'єрами, що встановлюються великими об'єднаннями компаній в різних галузях.
Бізнес-групи прагнуть захистити свої прибуткові позиції на внутрішньому ринку, в результаті деякі товари просто недоступні для населення. Наприклад, роздрібна ціна iPhone 4S на бразильському ринку становила 1 тис. 250 дол., у той час як на інших ринках ціна в кілька разів нижча. Обсяг продажів Amazon.com на порядок вищий, ніж роздрібні продажі всередині країни.
"У країнах з відкритою економікою, таких як Перу, не спостерігаються спотворення ринку на відміну від країн, які створюють штучні бар'єри. Це дозволяє утриматися на національному ринку тільки тим компаніям, які можуть в рамках відкритої економіки швидко адаптуватися до умов міжнародної конкуренції", - заявив міністр фінансів країни Луїс Мігель Каста.
Каста також зазначив, що для малих країн характерний ризик, пов'язаний з різким скороченням експорту в разі прояву кризових явищ у світовій економіці, однак, як тільки намічається відновлення, економіки таких країн швидко відіграють втрати.
Як вважають експерти, Бразилія серйозно відстає у першу чергу через відсутність угод про вільну торгівлю, навіть незважаючи на значне зростання експорту за останнє десятиліття. Справа в тому, що складна податкова система Бразилії поглинає понад 34% ВВП країни, оскільки компанії змушені утримувати величезний штат податкових консультантів і бухгалтерів. Все це в сукупності з високими процентними ставками і дефіцитом бюджету практично витіснило інвестиції приватного сектора, спровокувавши різке зростання інфляції.
Це змусило уряд почати "валютну війну" і підвищити найближчим часом ввізні мита на іноземні автомобілі, захистити свій внутрішній ринок від китайського імпорту, переглянути свої торговельні домовленості про вільну торгівлю з Мексикою і зберегти податки на іноземні портфельні інвестиції і короткострокові кредити.
На цьому тлі економісти побоюються, що залежність від експорту сировинних товарів значно зросте. Вже на поточному етапі 75% експорту Бразилії становлять товари саме цієї категорії.
"Це робить нас вразливими. Ми повинні диверсифікувати наш експорт, і ми повинні зробити нашу промисловість більш конкурентоспроможною. Бразилія - це велика економіка, яка входить до складу БРІК. Але при цьому інвестиційна ставка становить менше 20%. Країни з низьким рівнем віддачі інвестицій, як правило, зі слабкою і вразливою економікою", - відзначає Гомес Роча, головний економіст системоутворюючого банку Бразилії Banco do Brasil.
Зазначимо, раніше повідомлялося, що за результатами дослідження компанії Maplecroft, країни БРІК стали більш чутливими до можливих шоків для безпеки та економіки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас