Українцям не доведеться мати справу з податковою при продажу квартир — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям не доведеться мати справу з податковою при продажу квартир

Казна та Політика
1572
Житло можна продавати без участі податкової - в ДПСУ повідомили, що не вводять додаткових вимог для платників податків при засвідченні договорів про відчуження або заставу нерухомого та рухомого майна - нові норми стосуються тільки нотаріусів.
Міністерство юстиції України видало наказ від 22 лютого 2012 р. №296/5 "Про затвердження Порядку здійснення нотаріальних дій нотаріусами України". Як повідомили в прес-службі Державної податкової служби України (ДПСУ), Порядок набрав чинності 7 березня, тому відповідно попередня Інструкція, затверджена наказом Мін'юсту від 3 березня 2004 року №20/5, набрала чинності.
Згідно з новим Порядком договору про відчуження або заставу нерухомого та рухомого майна посвідчуються нотаріусом після перевірки відсутності податкової застави.
У податковій зазначають, що ці положення "не вводять для платників податків нововведень при засвідченні договорів про відчуження або заставу нерухомого та рухомого майна, оскільки зазначені норми стосуються виключно порядку вчинення нотаріальних дій, вчинених нотаріусами".
Таким чином, підкреслюють в ДПСУ, при засвідченні договорів про відчуження або заставу нерухомого та рухомого майна перевірку відсутності податкової застави проводить нотаріус.
Нагадаємо, раніше повідомлялося, що держава вирішила подбати, щоб українці продавали квартири тільки за ринковими цінами і платили відповідні податки, а податкова перевірить, звідки саме взялися гроші на дорогу покупку.
Зокрема, депутати запропонували нову схему, за якою роботу оцінювачів контролювати будуть не тільки БТІ, а й податкова. У разі прийняття законодавчих змін, походження грошей доведеться доводити документально. Порушники будуть нести адміністративну та кримінальну відповідальність, або платити податок в розмірі 15-17% вартості покупки.
На сьогоднішній день за законом 1% проданого житла людина платить до Пенсійного фонду, ще відсоток - держмито за нотаріальне оформлення (проте зазвичай їх платили тільки з інвентаризаційної вартості ("на папері"), а не ринкової, які відрізняються в рази.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас