Янукович схвалив передачу ліквідації проблемних банків від НБУ до Фонду гарантування вкладів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович схвалив передачу ліквідації проблемних банків від НБУ до Фонду гарантування вкладів

Валюта
526
Ліквідацією проблемних банків буде займатися Фонд гарантування вкладів фізосіб. Функції нагляду за такими банками залишені за НБУ.
Президент України Віктор Янукович у понеділок, 19 березня, підписав закон № 4452-VI "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб". Про це повідомляє прес-служба глави держави.
Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла відповідний законопроект № 9342 23 лютого, проголосувавши 239 картками народних депутатів.
Відповідно до закону, функції реформування та нагляду за проблемними банками та їх ліквідація передається від Національного банку (НБУ) Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).
Закон передбачає, що НБУ буде продовжувати виконувати функції з банківського регулювання і пруденційного нагляду. НБУ буде продовжувати застосовувати всі існуючі заходи впливу, в тому числі призначення куратора, як це визначено в Законі "Про банки і банківську діяльність", крім введення тимчасової адміністрації або призначення ліквідатора.
Водночас, ФГВФО буде здійснювати комплекс дій, пов'язаних з виведенням з ринку неплатоспроможних банків найменш витратним шляхом. Законом вводяться поняття "проблемного банку" і "неплатоспроможного банку".
До "проблемних" НБУ буде відносити банки, в яких присутній хоча б один з критеріїв. Це зниження регулятивного капіталу та/або нормативів капіталу на 10% за місяць; невиконання банком вимоги вкладника або кредитора протягом 5 днів; системне порушення банком законодавства про відмивання доходів; подача недостовірної звітності; систематичне незабезпечення управління ризиками. Крім того, НБУ зможе встановити додаткові критерії. При цьому рішення про визнання установи проблемною є банківською таємницею. Після цього банку дається до 180 днів для усунення порушень, інакше НБУ визнає його "неплатоспроможним" і передасть у відання ФГВФО. Підставою для цього також стануть зниження регулятивного капіталу або нормативів капіталу до однієї третини мінімально дозволеного рівня, а також невиконання банком 10% своїх зобов'язань протягом 10 днів. І вже ФГВФО буде призначати тимчасового адміністратора і санувати установу.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас