ЄК розпочала консультації щодо регулювання тіньового банкінгу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК розпочала консультації щодо регулювання тіньового банкінгу

Казна та Політика
354
Єврокомісія розпочала консультації із зацікавленими сторонами щодо регулювання тіньового банкінгу, повідомив єврокомісар з внутрішнього ринку Мішель Барньє на прес-конференції в понеділок.
"Консультації триватимуть до 1 червня", - вказав він. Потім ЄК повинна представити своє судження, в тому числі з приводу регулювання цього сектора.
"Ми повинні краще зрозуміти, чим в даний час є тіньовий банкінг, які його функції, а також яке регулювання та нагляд можуть бути до нього застосовані, на якому рівні", - додав Барньє.
Тіньовим банкінгом, за визначенням Єврокомісії, є система підприємств, що ведуть операції на кшталт банківських, але не підпадають під банківське регулювання. Такі підприємства можуть, зокрема, проводити сек'юритизацію активів, операції РЕПО, приймати депозити, надавати фондування. До підприємств тіньового банкінгу ЄК віднесла в тому числі спеціальні компанії (SPV), створювані позичальниками для розміщення та обслуговування цінних паперів, а також інвестиційні фонди грошових ринків, фінансові компанії, що видають кредити або кредитні гарантії, страхові та перестрахувальні компанії, що пропонують або гарантують кредитні продукти.
Обсяг операцій тіньового банкінгу в глобальному масштабі оцінювався приблизно в 46 трлн євро у 2010 році проти 21 трлн у 2002-му. "Це становить 25-30% всієї (світової. - Прим. РИА Новости) фінансової системи і половину активів банків", - йдеться в повідомленні ЄК.
"Частка таких активів у Європі значно зросла в останні роки, тоді як вона падала в інших регіонах, включаючи США. Тіньовий банкінг, таким чином, викликає все більші побоювання у фінансовій системі Європи", - йдеться в повідомленні.
ЄК зазначає, що тіньовий банкінг може бути хорошою альтернативою банківському фінансуванню, однак таїть ризики, тому регулятор і вирішив краще прояснити ситуацію в цьому секторі. Зокрема, підприємства тіньового банкінгу несуть схожі з банками ризики, проте не регулюються як банки, отже, їхні клієнти захищені менше. До того ж тіньовий банкінг може використовуватися для відходу від регулювання. Крім того, оскільки тіньовий банкінг нерідко тісно пов'язаний із звичайним банківським бізнесом, проблеми в одному секторі можуть викликати і проблеми в іншому, зазначає ЄК.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас