Допомога з обмеженнями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Допомога з обмеженнями

Аграрний ринок
586
Українські м'ясо-молочні підприємства можуть одержати істотні дотації, однак натомість держава обмежить рентабельність їхньої роботи. Такий законопроект на минулому тижні був внесений до Верховної ради. Учасники ринку та представники профільного парламентського комітету вже виступили проти даного документа, назвавши його популістським і нереалістичним.
У п'ятницю був опублікований текст законопроекту N10198 "Про внесення змін до деяких законів щодо стимулювання розвитку молочного та м'ясного тваринництва", зареєстрованого у Верховній Раді 15 березня. Його автор - народний депутат Василь Шпак (Народна партія) пропонує за рахунок державних дотацій домогтися розвитку тваринництва, нарощування поголів'я великої рогатої худоби і збільшення виробництва м'яса і молока. Мова йде про компенсацію виробництва молока і м'яса великої рогатої худоби в розмірі не менше 30% їх собівартості, відшкодування до 90% вартості банківських кредитів, отриманих на будівництво ферм і комплексів, надання знижки в розмірі 40% на електроенергію та газ, а також компенсації до 50% вартості технічних та транспортних засобів, придбаних для створення обслуговуючих кооперативів у сфері тваринництва. В обмін депутат пропонує обмежити рентабельність переробних м'ясо-молочних підприємств у розмірі 10%.
Отримати коментар пана Шпака в п'ятницю не вдалося. Однак у пояснювальній записці до документа йдеться, що необхідність його схвалення продиктована зниженням поголів'я рогатої худоби в країні. За даними Державної служби статистики, за останні 19 років поголів'я корів у всіх категоріях господарств скоротилося в 3,1 рази - з 8,4 до 2,7 млн голів. В результаті виробництво молока знизилося в 2,1 рази (з 24,5 до 11,6 млн т), а реалізація на забій великої рогатої худоби - в 4,6 рази (з 3,2 до 0,7 млн т). До того ж, за даними дослідницької компанії "Астарта-Таніт", протягом останнього десятиліття в Україні погіршилася якість молока - якщо в Євросоюзі вміст мікроорганізмів не перевищує 50 тис. на один мілілітр, то в українській молочній сировині цей показник іноді перевищує 1 млн.
Незважаючи на можливість отримання істотних держдотацій, учасники ринку виступили проти цієї ініціативи. "Тільки відкритий ринок може регулювати вартість товарів. Тому ми проти введення обмежень", - говорить фінансовий директор Агрофірми ім. Шевченка Юрій Ліла. За його словами, єдина проблема, яка сьогодні існує на ринку - високі ставки за кредитами. "Якщо б вдалося якимось чином їх знизити, то це був би стимул, вихід зі сформованої ситуації", - зазначив пан Ліла.
Проти схвалення законопроекту виступили і представники профільного комітету Верховної ради. На думку першого заступника голови парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Євгена Сігала, виробники м'ясо-молочної продукції і так користуються істотними пільгами як зі сплати фіксованого податку і ПДВ, так і на компенсацію частини витрат на будівництво та реконструкцію ферм.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас