Курс на стабільність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс на стабільність

Казна та Політика
391
Наприкінці минулого тижня завершилося тритижневе зниження курсу євро. Під час п'ятничних торгів курс євро виріс на 0,8%, до $1,3187. Інвестори з натхненням сприйняли готовність фінансової влади єврозони збільшити кредитоспроможність фондів фінансової стабільності з 500 млрд до 700 млрд євро. Експерти сумніваються в тому, що події в Європі кардинальним чином вплинуть на курс євро в Україні.
Після впевненого зниження протягом останніх трьох тижнів котирування загальноєвропейської валюти підвищилися до $1,3. У п'ятницю в результаті агресивної гри на підвищення курс євро на європейських торгах досяг рівня тижневої давності - $1,3187. За день євро подорожчав на 0,8% відносно долара, вплинувши на валютні торги в Україні. Згідно з валютним індикатором, падіння курсу євро почалося 29 лютого з рівня 10,75-10,79 грн/євро. Валюта досягла дна 13 березня - 10,45/10,49 грн, а з четверга почалося її подорожчання. У п'ятницю торги євро закрилися на рівні 10,48/10,49 грн.
Попит на європейську валюту посилився після того, як стало відомо, що влада країн єврозони може домовитися про різке збільшення стабілізаційних фондів Європи (Європейського фонду фінансової стабільності, ЄФФС; механізму фінансової стабільності, МФС) - з 500 млрд до 700 млрд євро. Про це в агентстві Reuters повідомили в п'ятницю з посиланням на європейських політиків. ЄФФС є тимчасовим механізмом, тоді як МФС - постійним. "Сукупна потужність кредитування складе приблизно 700 млрд євро. Це одна з обговорюваних можливостей - ймовірно, найменш амбітна, але тим не менш найбільш проста з політичної точки зору", - відзначив один зі співрозмовників агентства. За словами джерел, питання збільшення потужності кредитування буде обговорюватися в кінці березня в Копенгагені на зустрічі міністрів фінансів і глав центробанків єврозони.
Основним завданням ЄФФС і МФС є фінансування допомоги країнам Єврозони, що опинилися не в змозі обслуговувати свої борги самостійно. Греція, Португалія та Ірландія вже отримали допомогу. Учасники ринку побоювалися, що розмірів фондів може не вистачити, якщо допомога знадобиться таким великим економікам регіону, як Італія або Іспанія. Розширення можливості фондів розцінюється інвесторами позитивно. "Ринки отримали сигнал про те, що для локалізації кризи в Єврозоні фінансова влада регіону готова надати стільки ліквідності, скільки буде потрібно. Тому негативний ефект від збільшення пропозиції коштів пішов на другий план", - відзначає начальник валютно-фінансового департаменту Сітібанку Денис Коршилов.
Експерти відзначають, що Європа - на межі рецесії, і не факт, що ситуація суттєво покращиться найближчим часом. Уряди країн ЄС будуть проводити жорстку бюджетну політику, що діє на економіку гнітючим чином. "Це рішення навряд чи допоможе великим банкам і в найближчі два роки вони продовжать політику ухилення від великих ризиків, - відзначає старший аналітик ІК "Трійка Діалог" Євген Гребенюк. - Будь-яке підвищення курсу іноземних валют відносно національної валюти - сприятливе для експортерів. Але невідомо, як довго воно триватиме".
Учасники ринку сумніваються, що ситуація в Європі серйозно вплине на курс євро в Україні. Інвестори вже відіграли позитив від стабілізації ситуації в фінансовому секторі єврозони, на перший план виходить стан економіки регіону. У той час як економіка США демонструє ознаки зростання, в Європі назріває спад. "Для євро це невеликий діапазон. Можна не побоюватися, що найближчим часом курс євро в Україні підскочить, - упевнений заступник голови правління-скарбник "Дочірнього банку Сбербанку Росії" Дмитро Золотько. - Можливе невелике зростання на 2-3%, але не більше".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас