Ф'ючерс прискорює крок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ф'ючерс прискорює крок

Фондовий ринок
438
Українська біржа відправила в Нацкомісію з цінних паперів та фондового ринку лист з проханням зареєструвати зміни до своїх біржових правил в частині збільшення мінімального кроку ціни на ф'ючерсні контракти з 0,05 до 0,1 грн. Для цього, зокрема, необхідно зареєструвати нову приблизну форму ф'ючерсного контракту на індекс українських акцій (індекс UХ) і опціону на ф'ючерсний контракт на індекс UХ. Наслідком таких змін, як вважають на УБ, буде консолідація обсягів пропозиції на певних цінових рівнях, що, в свою чергу, призведе до підвищення ліквідності термінових контрактів.
Як вважають експерти, рішення УБ щодо зміни кроку ціни за терміновими контрактами закономірне, враховуючи ситуацію, кон'юнктуру ринку. Ліквідність на біржі перманентно погіршується ще з осені 2011 р., перебуваючи під негативним впливом поганих економічних очікувань. Наприклад, 3 березня загальний обсяг торгів на УБ склав всього 30,7 млн. грн. (21,3 млн. грн. - на фондовому ринку, 9,4 млн. грн. - на терміновому ринку), що в 8-10 разів нижче, ніж у періоди зростання фондового ринку.
З метою поліпшення ліквідності УБ з 16 березня вже скоротила кількість акцій в індексному кошику з 10 до 15 (таким чином, повернувшись до показника на рівні 2009 р.). Тепер настала черга поліпшити ліквідність і термінових контрактів. "Ці зміни дійсно здатні надати позитивний вплив на торгівлю ф'ючерсом на індекс УБ. Щодо кроку ціни давно йдуть дискусії. Українська біржа вже здійснювала збільшення кроку ціни (з 1 до 5 коп.), якщо ж збільшать ще - це надасть тільки позитивний вплив", - міркує керівник департаменту алгоритмічної торгівлі Dragon Capital Руслан Балабан.
У першу чергу, за його словами, у змінах зацікавлені активні торговці (скальпери), у яких на даний момент одна з проблем - висока комісія при низькому кроці ціни, що змушує трейдерів бути обережними. Приміром, для того, щоб перекрити комісійні витрати (близько 20 коп.), необхідно, щоб ринок зробив 4 тіки (4 кроки по 5 копійок). "У Росії на ф'ючерс на індекс РТС біржова комісія становить 2 руб. за контракт, а крок ціни - 5 руб., тобто вже один рух ціни виводить активного торговця в плюс", - зіставляє умови Балабан.
Погоджуються з цією думкою і інші експерти. "Зважаючи на невисокий обсяг контракту на індекс УБ при порівнянному розмірі гарантійного забезпечення, для укладення контрактів на аналогічну суму учаснику торгів на УБ доведеться заплатити набагато більшу комісію, ніж, приміром, на російських біржах", - говорить директор біржі "Перспектива" Станіслав Шишков. Для скальперів, додає він, це дуже чутливий критерій привабливості біржового інструменту, а саме на цю категорію трейдерів і необхідно орієнтуватися, бо вони являють собою головний рушійний механізм ринку деривативів.
Водночас, на думку трейдера ІК "Трійка Діалог Україна" Володимира Ткачука, значного ефекту від нововведення чекати не варто - загальна ліквідність на біржі в результаті цього істотно не покращиться. "Останнім часом обсяги торгів залишаються на досить низьких рівнях. Це зумовлено передусім небажанням інституційних інвесторів купувати українські активи, частково це результат нестабільності на глобальних фінансових ринках і девальваційних очікувань всередині країни", - розповідає він. Зростання обсягів, як вважає експерт, в першу чергу буде залежати від позитивних новин щодо світових економічних трендів. Солідарний з цим і директор компанії I-NVEST Владислав Ревчук. "Зараз на нашому ринку активність дійсно низька. Але це ніяк не пов'язано з кроком ціни, і знижену активність ми спостерігаємо вже місяці чотири, якщо не більше", - підтверджує він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас