ЄС заморозить виплату коштів Угорщині, якщо вона не знизить дефіцит бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС заморозить виплату коштів Угорщині, якщо вона не знизить дефіцит бюджету

Казна та Політика
140
Міністри фінансів Євросоюзу у вівторок вперше прийняли рішення покарати одну з країн за порушення бюджетних правил, пригрозивши заморозити виплату Угорщині майже 500 млн євро.
Заступник голови Європейської комісії Оллі Рен сказав журналістам, що міністри домовилися призупинити в 2013 р. виплату Угорщині 495 млн євро з європейського фонду, звідки фінансуються програми розвитку, якщо вона не відновить в 2012 році бюджетну рівновагу, контрольний термін для досягнення якого закінчився в 2011 році.
Екофін вимагає від Угорщини добитися показника бюджетного дефіциту в 2012 році на рівні 2,5% ВВП, а також дав рекомендацію утримати його значно нижче 3% в 2013 році.
На думку Рена, успішна реалізація корекції угорського бюджету в 2012 році дозволить розморозити виплати з європейського фонду до того, як санкція набере чинності.
Днем раніше міністри фінансів єврозони (Єврогрупа) закликали посилити бюджетні заходи також Іспанію, закликавши її знизити дефіцит ще на 0,5% ВВП у цьому році. У 2011 році дефіцит досяг 8,5%.
Рен підкреслив, що основним для Іспанії є домогтися у 2013 році бюджетного дефіциту не вище 3% ВВП.
Він повідомив, що контрольний термін для виправлення порушень закінчився для Угорщини в 2011 році, а для Іспанії його призначено на 2013 рік.
В даний час під процедурою контролю бюджетного дефіциту знаходяться 23 країни ЄС з 27 і 13 країн єврозони з 17.
Санкціями для порушників, якщо це країни єврозони, можуть бути негайний штраф і реальні втрати бюджетних грошей. Для країн, які не є членами зони євро, санкції діють з відстрочкою: їхні бюджети не страждають, але вони не отримують союзних виплат, як, наприклад, Угорщина може не отримати грошей з фонду ЄС.
Рен, кажучи про зміцнення антикризових фондів ЄС, сказав, що міністрам фінансів доручено самітом ЄС визначитися з остаточним обсягом цих фондів і порядком виплати в капітал нового постійного антикризового механізму.
"Ми працювали над цим вчора і сьогодні. Є надія на перспективу угоди щодо посилення "противогневого захисту"до кінця місяця", - зазначив Рен на прес-конференції.
Член Європейської комісії з податків і аудиту Альгірдас Шемета, який брав участь у прес-конференції, підкреслив також важливість дебатів про податок на фінансові транзакції.
"Технічні дебати за пропозицією Єврокомісії просуваються швидко. Ця технічна частина є базою, на якій мають ґрунтуватися всі політичні рішення", - сказав Шемета.
Він висловив задоволення, що всі 27 країн ЄС погодилися продовжувати рухатися далі цим шляхом.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас