Експерт: Від України можуть вимагати дострокового погашення зовнішніх позик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Від України можуть вимагати дострокового погашення зовнішніх позик

Казна та Політика
266
Поїздка міністра фінансів України Юрія Колобова до Вашингтона (США) для переговорів з МВФ про реструктуризацію заборгованості України дасть право іншим кредиторам зажадати від України дострокового погашення позик і, як наслідок, може привести до технічного дефолту, вважає член політради УСДП, екс-міністр фінансів Ігор Уманський.
Як повідомляє прес-служба партії у вівторок, коментуючи заяву прем'єр-міністра України Миколи Азарова про намір відправити Ю.Колобова на переговори з МВФ про подальшу співпрацю, І.Уманський відзначив, що "якщо Микола Янович дійсно доручив міністру фінансів їхати в Вашингтон і вести переговори про реструктуризацію - це дасть право деяким кредиторам скористатися даною ситуацією і вимагати дострокового погашення своїх боргів. При чому це право виникне не тільки у кредиторів держави, а й у кредиторів підприємств держсектора".
"Незважаючи на заяву прем'єра про те, що Україна поки не веде переговори з МВФ щодо реструктуризації свого боргу, уряд відправляє до Вашингтона міністра фінансів для ведення таких переговорів, вважаю, що він не зовсім розуміє значимість даного факту. Тому що реструктуризація будь-якого суверенного боргу, по суті, є "випадком дефолту". Сподіваюся, мова все ж буде йти не про реструктуризацію, а про рефінансування цього боргу, а прем'єр банально обмовився", - додав він.
У прес-службі УСДП також нагадують, що раніше М.Азаров допустив можливість звернення до МВФ з проханням зарахувати новий транш кредиту stand-by в рахунок погашення старого боргу, який уряд повинен повернути фонду в 2012 році. "На початку лютого 2012 року Україна виплатила МВФ $575 млн за кредитом, отриманим в 2008 році. До кінця 2012 року Україна повинна виплатити фонду близько $3,1 млрд", - наголошується в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас