Голова Європарламенту назвав причини кризи і заходи боротьби з нею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Європарламенту назвав причини кризи і заходи боротьби з нею

Казна та Політика
242
Голова Європарламенту Герман ван Ромпей вказав на два найважливіші фронти економічних зусиль ЄС: бюджетна консолідація з одного боку та економічне зростання і зайнятість - з іншого.
"Дехто говорить, що ці два фронти суперечать один одному. Проте наше завдання - добитися того, щоб так не було", - заявив він на пленарному засіданні Європейського парламенту в Страсбурзі з повідомленням про підсумки саміту ЄС 1-2 березня.
Говорячи про причини кризи, глава Євроради зазначив, що в різних країнах вони були різними. Але в більшості мова не йшла про надмірні державні витрати. У низці випадків причина була в погано контрольованому банківському секторі, який обвалився, і платники податків були змушені його рятувати. В інших державах "штучне економічне зростання" сприяло створенню економічних бульбашок, що луснули з настанням кризи, що спричинило за собою зростання бюджетного дефіциту і державного боргу.
"Проблема в деяких країнах полягала в тому, що рівень держборгу з часом постійно наростав. Це призвело до того, що більшість держав - членів ЄС мають борг, що перевищує допустимий максимум 60% ВВП", - сказав Герман ван Ромпей, додавши, що в результаті в період кризи вони залишилися без резерву безпеки. У зв'язку з цим, на думку голови Євроради, схвалений останнім самітом ЄС "бюджетний пакт" надзвичайно важливий для підтримки економічної рівноваги.
Однак, вважає він, контроль над бюджетом має поєднуватися з інвестиціями в майбутнє. Необхідно інвестувати в освіту, наукові дослідження, інновації, розвиток, більш ефективну допомогу безробітним. Повинна активніше вестися боротьба з ухиленням від сплати податків, потрібно знизити податок на робочу силу і скорочувати бюрократію. Зменшенню ваги бюрократії, за словами глави Євроради, має сприяти розвиток ринку цифрових технологій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас