Арбузов зробить ставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арбузов зробить ставку

Казна та Політика
1243
Слідом за виходом статданих щодо низької інфляції в січні-лютому Національний банк позначив свій намір знизити ставки рефінансування. Нагадаємо, що як в січні, так і в лютому споживчі ціни зростали всього на 0,2% (у помісячному вимірі). У порівнянні з лютим 2011 р. в минулому місяці споживчі ціни зросли на 3%.
Низька інфляція, за словами керівника групи радників глави НБУ Валерія Литвицького, призведе до відповідних дій центробанку щодо ставок рефінансування. "Ми вважаємо, що можна продовжити політику помірної підтримки економічної активності. Є висока ймовірність того, що ми підемо ще на одне зниження процентних ставок: це питання зараз дискутується і обговорюється", - повідомив він.
В кінці січня НБУ знизив ставки рефінансування на 0,25% в перший раз в цьому році (і починаючи з жовтня 2011 р.). Потім в середині лютого знову знизив їх на цю ж величину. Таким чином, на даний момент ставки за кредитами overnight під забезпечення державними цінними паперами становлять 8,75%, а без забезпечення - 10,75%.
Втім, експерти та учасники банківського ринку впевнені, що особливого впливу чергове зниження ставок НБУ, як і попередні аналогічні дії, на ринок не нададуть. Ставки за кредитами залишаться незмінними, точно так само, як і напружена ситуація з ліквідністю банків.
"Теоретично зниження ставок рефінансування є, враховуючи низьку інфляцію і жорстку монетарну політику, яку проводить НБУ. Однак це не означає, що таке зниження вплине на ставки на грошовому ринку, оскільки доступ до рефінансування, як і раніше, обмежений", - говорить начальник відділу аналізу фінансових ризиків ING Bank (Україна) Олександр Печеріцин.
Як зазначає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, механізм рефінансування комбанків має велике значення на західних ринках, тому там найменший рух ставок дійсно резонансний. При цьому західні банки вільно звертаються до своїх регуляторів по рефінансування і без особливих проблем його отримують. В Україні ж обсяги рефінансування дуже малі, та й ті, як зізнаються деякі учасники ринку, видаються мало не в "ручному режимі". В результаті ситуація, коли ставка рефінансування НБУ перебуває на рівні 10%, а на міжбанківському ринку вартість ресурсу зашкалює за 40%, - зовсім не рідкість.
Таким чином, зниження ставок рефінансування буде мати максимум індикативний характер, відображаючи бажання регулятора бачити певний рух процентних ставок на ринку.
"Ніякого впливу зниження ставок рефінансування на ринок не вплине. Зв'язок облікових ставок з кон'юнктурою ринку дуже слабкий. Взяти, приміром, індекс KievPrime (індекс відсоткових ставок українського міжбанківського ринку у гривні), який вже кілька місяців тримається на рівні 11 - 13% (ставки на один місяць. - "і") і ніяк не реагував на рух ставок рефінансування", - погоджується начальник відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банку Аваль" Дмитро Сологуб.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас