Швейцарія готова підняти податки для багатих іноземців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швейцарія готова підняти податки для багатих іноземців

Нерухомість
224
На початку березня 2012 року в верхній палаті парламенту, Раді Кантонів, схвалили проект оновленого закону про оподаткування іноземних громадян з дуже високими доходами. Новий закон, якщо він буде схвалений в нижній палаті, збільшить податкові відрахування 5000 багатіїв, які проживають на території Конфедерації.
Як зазначає портал The Local, у нижній палаті парламенту, Національній Раді, проти нового закону напевно виступлять "ліві", які були б раді повністю скасувати право пільгового оподаткування багатих, а також крайнє праве крило, яке складається з членів Народної партії Швейцарії, незгодних з окремими поправками до чинного закону. Даний законопроект був запропонований урядом ще в 2010 році і являє собою компроміс між бажанням одних - зберегти податкові привілеї, і інших - змусити багатих платити більше.
Податкові привілеї для багатіїв - давня традиція в Швейцарії. Фіксоване оподаткування високих доходів - один зі стовпів швейцарської економіки. У кантоні Во схему оподаткування багатих іноземців, засновану на рівні витрат, вперше запропонували ще в 1862 році.
В останні роки схема розрахунку податку за рівнем витрат стала предметом великої критики. Багато кантонів провели референдуми, щоб дізнатися, чи готові їхні мешканці сусідити з мільйонерами, які заощаджують на податках. Фіксоване оподаткування вже скасували в Цюріху і Шаффхаузені. Кантони Санкт-Галлен і Тургау, навпаки, зберегли податкові привілеї для багатіїв, але посилили вимоги до претендентів на такі пільги.
За роки кризи в швейцарських банках "осіло" немало грошей з країн, які взяли на себе основний удар рецесії. Багато заможних іноземці купували житло в Швейцарії і подавали документи на отримання ПНП і ПМП. Серед них були, наприклад, співак Філ Коллінз і чемпіон гонок у серії Формула 1 Міхаель Шумахер. Проте надмірний приплив іноземного капіталу викликав невдоволення, як з боку сусідніх країн, так і з боку громадян самої Швейцарії.
За проектом оновленого закону, мінімальні витрати, які прийняті за основу при розрахунку податків на кантональному і федеральному рівнях, повинні досягати семикратного розміру орендної плати. Якщо багатий іноземець є власником нерухомості, то податок обчислюється шляхом множення на сім тієї суми, за яку він міг би здати своє житло в оренду. Для порівняння - на сьогоднішній день множити потрібно не на сім, а на п'ять. Для іноземців, які проживають в готелях, сума, з якої обчислюється податок, буде складати трикратну ціну їх перебування в готелі та харчування. Поки що вартість їх перебування в готелі та витрати на харчування множаться на два.
За даними порталу 20 min.com для розрахунку прямого федерального податку (IFD) оподатковуваний прибуток іноземного громадянина буде встановлено на рівні 400 тис франків ($435 тис). При розрахунку кантонального податку, місцевим податківцям рекомендовано встановити мінімальний поріг самостійно. Для іноземців, які вже користуються привілеями фіксованого оподаткування, перехідний період складе 5 років. Новоприбулі мільйонери, які переїдуть до Швейцарії після вступу реформ в силу, будуть відразу платити за новими ставками. Подружжя зможуть платити податки разом, користуючись фіксованою ставкою, тільки якщо кожен з них підходить під оподатковувану категорію.
Прийняте рішення дозволить поповнити скарбницю Конфедерації і не "злякає" іноземців, які живуть в країні. За прогнозами голови Департаменту фінансів Евеліни Відмер-Шлумпф, податкові збори можуть вирости в два рази, якщо багаті іноземці не покинуть Швейцарію і до них приєднаються нові. На сьогоднішній день цей податковий режим щорічно забезпечує країні до 668 млн швейцарських франків ($727 млн) податкових зборів. За офіційними даними, в кантоні Во проживає 1400 багатіїв, на яких поширюється фіксоване оподаткування, в Валі і Женеві - 1100 і 690 відповідно, в Невшателі - всього 28.
За матеріалами:
Prian.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас