Аналітики: Зростання світової економіки врятує купівельна спроможність американців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Зростання світової економіки врятує купівельна спроможність американців

Казна та Політика
348
Купівельна спроможність американців - секретний механізм прискорення світової економіки, що недоречно сповільнив свою роботу, впевнені співробітники аналітичного відділу Reuters.
Китай минулого тижня знизив прогноз свого економічного зростання до 7,5% - мінімального рівня за два десятки років. Такий темп збільшення валового внутрішнього продукту другої економіки світу навряд чи достатній для забезпечення зайнятості армії китайських робітників. Бразилія - найбільша економіка Латинської Америки, що сильно залежить від головного торгового партнера - Китаю, ніяк не може відновити зростання після рецесії в минулому році. Центральний банк країни знову знизив ключову ставку кредитування на минулому тижні майже до мінімуму двох років для стимулювання зростання.
В Європі реструктуризація грецького боргу запобігла дефолту учасника єврозони, який міг мати дуже серйозні наслідки для континенту. Але Європа, як і раніше, ризикує впасти в рецесію через курс на затягування поясів. Європейський центральний банк (ЄЦБ) зараз очікує, що єврозона може максимум показати зростання економіки на 0,3% цього року. В гіршому випадку її чекає скорочення ВВП на 0,5 в.п.
Навіть у Німеччині - найбільшій економіці Європи - статистика промислових замовлень показала спад на 2,7% в січні, затьмаривши перспективу експортного сектора країни, що є фундаментом німецької економіки. Японія в свою чергу поки так і не оговталася від землетрусу рік тому. В результаті США - найбільша економіка світу - залишаються головним двигуном глобального зростання, а значить, м'яч переходить на бік американського споживача.
На споживачів в США припадає дві третини економічної активності. Але багато американців поки не готові розчехлити банківські картки і знову відправитися з променадом по торгових центрах. Хоча доповідь США про зайнятість минулого тижня вказала на максимальне тримісячне зростання числа робочих місць за останні шість років, рівень безробіття тримається на позначці 8,3%, а зарплати майже не зростають. З урахуванням інфляції середня погодинна оплата в США знизилася в минулому році.
Аналітики JPMorgan коротко резюмували ситуацію в листі клієнтам: "Працюють багато, а платять погано". Мало допомагає і зростання цін. Очікується, що в п'ятницю Вашингтон повідомить про інфляцію 2,9% за лютий в річному вирахуванні. Навіть без урахування цін на продукти харчування та бензин, індекс споживчих цін може піднятися на 2,2% і нівелювати збільшення середньої зарплати.
"Динаміка трималася від нейтральної до негативної з тих пір, як трапилася рецесія. Без приросту доходів споживчі витрати будуть млявими", - сказав Джеф Хол, економіст IFR - підрозділу Reuters.
В результаті влада США отримує похмурого споживача, що підтверджується в звітах американських рітейлерів. Хоча магазини преміум-класу повідомляють про хороші показники продажів, ті, що орієнтовані на середній і нижчий клас населення, борються за виживання. Обсяг роздрібних продажів в США в лютому, дані про який будуть офіційно пред'явлені у вівторок, може вирости на 1,0%, але ця статистика піддається сильним коливанням і була занадто слабкою в зимовий святковий сезон.
"Якщо ситуація на ринку праці зміниться і люди стануть більш впевненими в своєму майбутньому, споживча активність може з деяким відставанням почати поліпшуватися", - сказав економіст Американського інституту підприємництва Апарна Матур.
Deutsche Bank чекає, що американські споживачі підбадьоряться пізніше цього року. Економіст банку по США Пітер Хупер називає кілька причин: зростання фондового ринку, що підтримує добробут американських сімей, зміцнення споживчої довіри і зростання споживчого кредитування, яке відновиться завдяки низьким ставкам.
Продажі машин вже почали зростати, і, що важливо, відношення боргу до розміру прибутку після сплати податків знизилося з пікових значень чотири роки тому до 16% - мінімального показника з початку 1990-х, зазначає Хупер. Крім того, зміцнюється ринок праці і зростає попит покупців на товари тривалого користування - від автомобілів до посудомийних машин, і американці цілком можуть знову відкрити гаманці в цьому році.
"Доходи населення і споживання дивним чином не зростали в кінці минулого року, і я підозрюю, що ситуація коригується", - сказав Хупер.
Такий ймовірний розвиток подій може надихнути керівництво Федеральної резервної системи, яке збереться на чергове засідання у вівторок. Очікується, що американський центробанк поки утримається від додаткового скуповування облігацій для підтримки економіки. Але глава ФРС Бен Бернанке дав чітко зрозуміти, що хоче побачити зниження безробіття, перш ніж залишити позаду переживання про темпи економічного відновлення.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас