Нові грецькі держоблігації торгуються з дохідностями 14-19% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові грецькі держоблігації торгуються з дохідностями 14-19%

Казна та Політика
294
Нові державні облігації Греції, випущені в рамках обміну з приватним сектором, сьогодні почали офіційно обертатися на міжнародному ринку. Як свідчать дані Reuters, дохідності нових грецьких облігацій з погашенням в 2023-2042 рр. складають від 14% до 19% (за цінами bid, або цінами попиту).
При цьому за грецькими бондами спостерігається зворотна (інвертована) крива дохідності: інструменти з більш близьким строком погашення торгуються з більшою дохідністю. За паперами з погашенням в 2023 р. дохідність bid становить 19,3%, а за паперами з погашенням в 2042 р. - 14,25%. Інверсія кривої прибутковості свідчить про те, що інвестори, як і раніше, побоюються дефолту Греції - тепер вже за новими облігаціями.
Нагадаємо, 9 березня 2012 р. Греція офіційно оголосила результати пропозиції про обмін держоблігацій на 206 млрд євро, що належать приватному сектору. До обміну були добровільно пред'явлені папери, регульовані законодавством країни, на 152 млрд євро, або 85,8% від загальної кількості таких облігацій (177 млрд євро). Греція ухвалила рішення задіяти так зване "застереження про колективні дії", яке дозволило поширити умови "добровільного" обміну на незгодну меншість. Таким чином, Греція обміняла всі папери, випущені в рамках грецького права (177 млрд євро), на нові облігації, регулюючим правом яких стало англійське.
Також до обміну були пред'явлені облігації на 20 млрд євро з числа паперів, випущених в рамках іноземного права (всього 29 млрд євро). Таким чином, Греція реструктурує раніше випущені облігації загальним номіналом не менше 197 млрд євро (близько 96% від всіх паперів на руках у приватного сектора). Крім того, Греція продовжила до півночі 23-24 березня 2012 р. термін пред'явлення паперів для інвесторів, які володіють її облігаціями, регульованими іноземним правом, в надії довести рівень участі до 100%.
Номінальна вартість облігацій при обміні скорочена на 53,5%, що зменшує держборг Греції більш ніж на 100 млрд євро. На кожні 100 євро старих паперів інвестори отримали нові облігації номіналом 31,5 євро плюс дворічні папери Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF) номіналом 15 євро (таким чином реалізовано скорочення основного боргу на 53,5%). Фактичні втрати інвесторів при обміні складуть, за деякими даними, більше 75%, виходячи з так званої чистої наведеної вартості (NPV). Термін обігу нових паперів становить від 11 до 30 років, середньозважена ставка купона - 3,65% (ставка буде наростати з первинних 2% до 4,3%). Для додаткового стимулу до обміну приватні інвестори отримали спеціальні цінні папери, виплати за якими залежать від майбутніх темпів зростання грецького ВВП.
Успішний обмін паперів дозволяє Греції уникнути безконтрольного дефолту 20 березня 2012 р., коли наступав термін виплат за старими облігаціями на 14,5 млрд євро. Цей дедлайн більше не актуальний.
Нові держоблігації Греції, як повідомлялося раніше, котируються на неофіційному, або "сірому" ринку на рівні 20% від номіналу. Зокрема, майбутні облігації з погашенням в 2042 р. котируються за ціною bid (купівлі) 20% від номіналу і ціною offer (продажу) 23% від номіналу. Для облігацій з погашенням в 2032 р. котирування bid/offer складають 21/24%.
У свою чергу, аналітики міжнародної фінансової корпорації Morgan Stanley вважають, що оновлені державні облігації Греції можуть не принести полегшення в рівні боргового навантаження, оскільки рівень дохідності за ними виявиться дуже високим і може досягти 22% річних. Про це свідчать оцінки самої компанії, а також повідомлення джерел, близьких до свопу грецьких паперів.
Нагадаємо, Єврогрупа раніше схвалила виділення 35,5 млрд євро на фінансування операції з обміну грецьких держоблігацій, що належать приватному сектору.
Зазначимо, що 3 березня міжнародне рейтингове агентство Moody's визнало грецькі облігації такими, що знаходяться в стані дефолту.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас