АП: Соцініціативи Януковича додадуть не більше 1,5% до рівня інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АП: Соцініціативи Януковича додадуть не більше 1,5% до рівня інфляції

Казна та Політика
238
Рівень інфляційного тиску, пов'язаний з соціальними ініціативами Президента, не перевищить 1,5%. Про це під час прес-конференції повідомила перший заступник глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова, передає кореспондент РБК-Україна.
"За розрахунками НБУ та Міністерства фінансів рівень інфляційного тиску, саме пов'язаний з цими виплатами, не може перевищити 1-1,5 в.п. Це попередні розрахунки, але вони виглядають досить переконливо. Питання в іншому, чи не спровокує подібного роду політика інфляційні очікування. І от, якщо б цей пакет був представлений у відриві від всього іншого, від минулих кроків щодо підвищення соціальних стандартів, - тоді ефект інфляційних очікувань міг би бути досить сильним", - сказала Акімова.
Вона підкреслила, що на сьогоднішній день причин говорити про те, що інфляційні очікування від цього пакета будуть активно зростати, немає. Оцінка 1-1,5 в.п. цілком реалістична.
Нагадаємо, 7 березня Віктор Янукович запропонував чотири напрямки подальшої реалізації соціальної реформи, які необхідно реалізувати для покращення якості життя громадян. Серед цих напрямів - іпотечне кредитування, підвищення зайнятості населення, підвищення соціальної допомоги малозабезпеченим, а також повернення громадянам внесків Ощадбанку СРСР.
За словами віце-прем'єр-міністра, міністра соціальної політики України Сергія Тігіпка, на виконання соціальних ініціатив Януковича необхідно 16 млрд грн. Акімова зазначила, що передбачається виручити близько 0,5 млрд грн протягом півроку від введення податку на багатство. Близько 5-5,5 млрд грн може принести лібералізація ринку корисних копалин. Крім того, в уряді розробляються ініціативи щодо детінізації зарплат.
З цією метою парламент збирається розглянути питання зміни держбюджету. Як заявив сьогодні глава фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, необхідні зміни до державного бюджету на 2012 рік в частині виконання соціальних ініціатив Президента потрібно внести до травня.
Сьогодні Акімова також додала, що соціальні ініціативи Президента не перешкоджають співробітництву України з МВФ. "Питання співпраці з МВФ залишається відкритим, проводяться робочі дискусії, і вони і далі будуть обов'язково проводитися. Найбільші розбіжності між МВФ та українським урядом були не стільки щодо бюджетних проблем, оскільки там макропоказники були затверджені, хоча звичайно тут потрібна додаткова робота зараз, але це стосується в основному підвищення тарифів. Тема соціальних ініціатив тарифи не зачіпає, тому з цієї точки зору істотного впливу на наші стосунки з МВФ, напевно, не буде", - повідомила Акімова.
За її словами, ініціатива щодо підвищення робочої зайнятості населення дозволить створити близько 700-800 тис. робочих місць уже в 2013 р. "Соціальні групи, де найвищий рівень безробіття - це молодь, де рівень безробіття близько 20%, це люди передпенсійного віку, рівень безробіття близько 30%. Необхідно дати їм можливість за рахунок створення стимулів підприємницькому сектору отримати це робоче місце", - зазначила Акімова.
За її словами, зараз цей пакет законопроектів доопрацьовується і, в значній мірі, він уже готовий. "Він заснований на створенні стимулів, наприклад, на скасування страхових соціальних внесків на робоче місце, створене для молоді протягом одного року. На робоче місце, створене підприємцем для людей пенсійного віку, і так звані трансформаційні робочі місця, коли пропонується робоче місце до трьох місяців молоді за трудовою угодою", - зазначила заступник глави апарату АП.
Також було сказано, що на забезпечення соціальних ініціатив Президента без урахування програми іпотечного кредитування за попередніми оцінками Міністерства фінансів є близько 10-11 млрд грн. "Ці кошти забезпечені за рахунок перевищення планових надходжень ПДВ та податку на прибуток", - повідомила Акімова.
За словами Акімової, повернення внесків колишнього Ощадбанку СРСР у розмірі 1 тис. грн стосуватиметься 5,4 млн людей. "5,4 млн осіб - це люди, які свого часу не отримали цю компенсацію", - сказала вона, додавши, що на виплату компенсацій потрібно близько 6 млрд грн.
Як сказала чиновниця, трудові пенсії з травня 2012 р. в середньому збільшать на 103,6 грн для 8,8 млн пенсіонерів.
Відзначимо, деякі експерти вважають, що соціальні ініціативи Президента є нічим іншим, як популізмом напередодні парламентських виборів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас