Віхи тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віхи тижня

715
Віктор Янукович оприлюднив масштабні ініціативи в соціальній сфері, покликані повернути довіру українців до влади. Сергій Тігіпко готується змінити партійний квиток. Опозиція побоюється фальсифікацій з боку влади на осінніх парламентських виборах.
Щедрість по-президентськи
Віктор Янукович продовжує використовувати амплуа "доброго царя". На засіданні уряду глава держави оприлюднив широку програму підвищення соціальних виплат, яка повинна торкнутися більшості громадян України. Пенсіонери та інваліди практично всіх категорій можуть розраховувати на підвищення виплат, а 6 мільйонів вкладників Ощадбанку СРСР - на виплату 1000 гривень, яку свого часу називали "Юлиною тисячею". Навряд чи свої плани Віктор Федорович погоджував з Юлією Володимирівною, але складається враження, що кілька уроків прикладного популізму він у неї взяти встиг.
Серед пам'ятних ініціатив - обіцянка запустити іпотечне кредитування під 2-3% річних терміном на 10-15 років. Реалізувати мрію українців про доступне житло, безумовно, можна, але дуже хотілося б подивитися на ті організації, які зможуть отримати можливість будувати квадратні метри у співпраці з державою. Принцип "чужі тут не ходять" спрацює на всі 100. Не дивує і згода більшості українських олігархів на введення податку на багатство: за наявної концентрації силових структур під контролем глави держави заперечувати йому, м'яко кажучи, недалекоглядно.
Хоча Віктор Янукович і обіцяв, що підвищення соціальних стандартів не буде пов'язано з виборчою кампанією, алгоритм заявлених виплат дозволяє припустити однією з цілей їх здійснення нарощування рейтингу партії влади. Фінансове становище у багатьох українців таке, що зайва сотня гривень в кишені не завадить, а вже пропагандистська машина влади розповість, кому за це потрібно дякувати. Шкода, що ті, кому належить проводити озвучені Віктором Януковичем реформи, плутаються в ціні питання - "вилка" від 8 до 16 мільярдів гривень змушує засумніватися в реальності здійснення перетворень.
Тігіпко про всяк випадок
Мабуть, тому на Банковій про всяк випадок припасли і цапа-відбувайла - віце-прем'єра з соціальної політики Сергія Тігіпка. Саме в його сфері компетенції знаходяться президентські ініціативи, йому і карти в руки для реалізації. Сергію Леонідовичу, який за два роки зарекомендував себе як ентузіаст в справі проведення реформ, не потрібно забувати, що у перемоги багато батьків, а поразка завжди сирота.
Щоб Тігіпко діяв правильно, в кінці цього тижня його "Сильна Україна" увіллється до лав Партії регіонів. Сергій Леонідович, ймовірно, отримає посаду заступника голови партії (можливо, навіть першого), однак це зовсім не означає, що йому випишуть повний карт-бланш. Радше, навпаки - зв'язаний не тільки субординацією, а й партійною дисципліною амбітний політик буде власними руками руйнувати свій рейтинг, який продовжує дворічне танення.
Весняна тривога
Представників опозиції, які не просто очікують чаювання своїх лідерів у президента, а й висувають умови його проведення, помітно стривожили спроби влади перекроїти кордони виборчих округів. Противники влади готові звертатися у всі можливі міжнародні організації, щоб не допустити переписування виборчого закону, за який вони проголосували разом з пропрезидентською більшістю у Верховній Раді. Чому навчені досвідом опозиціонери забули, що у влади більшість і в Центрвиборчкомі, і в парламенті - незрозуміло.
Показово, що вперше з моменту обрання Віктора Януковича президентом опозиція навіть не намагалася провести масову акцію 9 березня, в день народження Тараса Шевченка. Її лідери обмежилися покладанням квітів до пам'ятника Кобзарю і новою порцією заяв про те, що переговори про створення єдиного списку на парламентські вибори перебувають на завершальній стадії.
Євген Магда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас