Уряд подивився на Захід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд подивився на Захід

721
Уряд планує створити новий державний орган, відповідальний за євроінтеграцію. Його керівник уже визначений, а механізм створення опрацьовується. Єврокомісія, а також українські експерти схвалили ініціативу Києва. Однак перешкодою для ефективної роботи нового органу може стати втома Євросоюзу від України, а також кадрові та фінансові проблеми, викликані відсутністю підтримки нових проектів з боку Мінфіну.
Про плани щодо створення нової державної структури, яка займається європейською інтеграцією України, повідомили кілька джерел у органах влади. За словами співрозмовників, вже визначено її майбутній керівник - Василь Філіпчук, який займає сьогодні посаду голови департаменту політики та безпеки Міністерства закордонних справ. В уряді необхідність формування нової структури лобіює перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський. Хорошковський і Філіпчук знайомі давно, а останнім часом неофіційно співпрацювали з питань інформаційної політики першого віце-прем'єра, стверджує один зі співрозмовників.
Василь Філіпчук не став коментувати інформацію про можливість його переходу на нову посаду, але підтвердив, що знає про плани створення нового координаційного органу. Дипломат додав, що він буде сформований на базі існуючого департаменту європейської інтеграції (ДЄІ) секретаріату Кабінету міністрів. "Після призначення Валерія Хорошковського першим віце-прем'єром він ініціював збільшення штату департаменту з 13 до 30 осіб. Перший віце-прем'єр звернувся до нас (в МЗС) з проханням допомогти в його укомплектуванні, і цей процес вже почався", - розповів Філіпчук. Зміну штатного розкладу введено в дію постановою Кабміну N143 від 27 лютого.
Розширення ДЄІ є лише першим етапом реформи. "Валерій Хорошковський вирішив, що ця структура повинна мати не тільки технічні функції, а й політичну вагу, - підкреслив інформований співрозмовник. - Поки департамент буде працювати в секретаріаті Кабміну, але через кілька місяців буде піднято питання про створення окремого органу в системі виконавчої влади. Чисельність штату там буде значно більшою". Відповідно до одного з можливих варіантів, мова піде про створення Координаційного бюро європейської інтеграції та міжнародного співробітництва, яке займалося б взаємодією не тільки з Євросоюзом, але і з міжнародними фінансовими організаціями.
Експерти неодноразово заявляли, що Києву бракує єдиної координаційної структури в сфері інтеграції з ЄС. Це стало однією з причин провалу України в пілотному рейтингу євроінтеграції країн Східного партнерства, де вона посіла третє місце після Молдови і Грузії. "Якщо Україна створить новий орган, це підвищить бали Києва. До того ж ми модифікували рейтинг, і в 2012 році ця складова (координація взаємодії з ЄС) стає ще більш вагомою", - зазначила керівник проекту рейтингу, директор європейської програми фонду "Відродження" Ірина Солоненко.
У період прем'єрства Юлії Тимошенко в Кабміні вже існувало Координаційне бюро європейської та євроатлантичної інтеграції, але воно так і не стало впливовим. У 2010 році нова влада в кілька разів скоротила його штат, а потім і зовсім ліквідувала.
Колишній керівник координаційного бюро, партнер юридичної компанії IMG Partners Вадим Трюхан переконаний, що, якщо Україна має намір дотримуватися європейського вектора, альтернативи створенню повноважного координаційного органу не існує. Його структурне підпорядкування може бути різним - в сусідніх з Україною країнах, які отримали статус члена ЄС, практикувалися варіанти створення окремих євроінтеграційних міністерств (Румунія), спецорганів зі статусом міністерства (Польща) та підрозділів в апараті уряду (Словаччина).
Необхідною умовою успіху є достатні повноваження і фінансування цієї структури, впевнений Трюхан. "У всіх країнах Східної Європи співробітникам таких органів зарплата була підвищена на 10-100%, що зробило роботу в сфері євроінтеграції престижною. Нам цього так і не вдалося домогтися", - зізнався експерт. Джерело, причетне до формування ДЄІ, підтвердило, що однією з перешкод для завершення робіт зі створення нового спецоргану є проблеми з фінансуванням. "Міністерство фінансів ні з чим не погоджується, у них позиція проста: "грошей немає"", - поскаржився чиновник.
За інформацією Комерсат-Україна, Київ повідомив Брюсселю про свої плани зі створення органу, поки що - неофіційно. "На даний момент ми не отримали формального повідомлення про назву, структуру або функції можливого нового органу, - заявив офіційний представник Єврокомісії Петер Стано. - Але в ЄС, безумовно, схвалююють кроки, спрямовані на поліпшення координації складного і амбітного євроінтеграційного порядку денного в Україні". Стано додав, що ЄС не нав'язує Києву ту чи іншу модель організації координаційної структури.
У МЗС тим часом дорікають ЄС у тому, що його керівництво відсторонилася від підтримки створення євроінтеграційного органу в Україні. "ЄС вже давно не просить Київ на високому рівні про створення координаційного бюро. Схоже, їм комфортно і без нього - не потрібно витрачати час і зусилля на предметну роботу з українською владою і можна обмежуватися критикою", - розповів український дипломат.
Вадим Трюхан також відзначив недостатню активність Євросоюзу в цьому питанні. На його думку, однією з причин небажання Брюсселя шукати нові шляхи співпраці з Києвом є загальне розчарування Україною в Європі. "Сьогодні в ЄС настільки зневірилися в можливості демократичних змін в Україні, що інституційні зміни стають другорядним питанням", - вважає експерт.
Сергій Сидоренко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас