Боргові проблеми Греції: Єврочиновники розходяться в оцінках ситуації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боргові проблеми Греції: Єврочиновники розходяться в оцінках ситуації

Казна та Політика
295
Європейські чиновники розділилися в думках щодо часткового вирішення боргової проблеми в Греції. Проте позитивний настрій від хороших новин, які стали відомі напередодні, поділяє більшість представників країн єврозони.
Угода про реструктуризацію грецького боргу є успіхом і відкриває дорогу виділенню Греції другої програми фінансової допомоги, заявив глава центробанку Австрії, представник Європейського центрального банку (ЄЦБ) Евальд Новотни.
"У цьому питанні вдалося досягти успіхів: грецький держборг буде скорочений, хоча, звичайно, ще потрібно вирішити чимало проблем, у зв'язку з чим буде активований другий пакет фінансової допомоги на 130 млрд євро", - зазначив Новотни.
Оптимізм з приводу часткового вирішення питання висловив також Президент Франції Ніколя Саркозі, відзначивши, що після обміну грецьких держоблігацій з борговою кризою в країні буде покінчено. "Я щасливий, що вирішення грецької кризи, нарешті, знайдено. Сьогодні ця проблема була вирішена, і ми можемо перевернути одну зі сторінок фінансової кризи", - заявив Саркозі.
Позитивно оцінила реструктуризацію грецьких боргів і глава Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард. За її словами, МВФ вітає рішення приватного сектора взяти участь у програмі обміну грецьких держоблігацій. "Цей крок є дуже важливою подією, він дозволить знизити потребу Греції в середньостроковому фінансуванні і сприятиме стабілізації обстановки з держборгом", - сказала Лагард. Також, за підсумками консультацій з членами Виконавчої ради МВФ Лагард рекомендувала виділити Греції кредит 28 млрд євро терміном на 4 роки.
Тим часом міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле закликає тверезо оцінювати ситуацію в Греції і не впадати в ейфорію. "Буде помилкою сказати, що криза подолана. Греки отримали шанс і зобов'язані ним скористатися", - сказав Шойбле. Незважаючи на це, він висловив сподівання, що заходи, вжиті грецькою владою, незабаром почнуть стабілізувати важку ситуацію.
Не впевнений в успіху програми обміну держоблігацій міністр фінансів Нідерландів Ян Кеес де Ягер. "Ризики збою програми допомоги Греції високі: можлива низка банкрутств банків периферійних держав єврозони, яка буде мати навіть більш руйнівні наслідки, ніж крах Lehman Brothers", - застеріг глава голландського Мінфіну.
Не плекають оптимізму й основні рейтингові агентства.
Так 10 березня ц.р. Moody's повідомило в офіційній заяві, що кредитний рейтинг Греції в даний момент залишається на рівні С - найнижчому з можливих - і знаходиться в стані дефолту.
Інше міжнародне рейтингове агентство Fitch Rating знизило суверенний кредитний рейтинг Греції з C до RD ("обмежений дефолт"). Як йдеться в повідомленні агентства, зниження відбулося після офіційного підтвердження владою Греції, що обмін держоблігацій, що належать приватному сектору, буде виконаний. Відповідно до методології Fitch реструктуризація грецьких бондів трактується як "обмін проблемних боргових зобов'язань" (distressed debt exchange). Оскільки в грецькій угоді є примусова складова, Fitch вважає таку реструктуризацію формою суверенного дефолту.
Ще одне міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's знизило кредитний рейтинг Греції до SD (вибірковий дефолт) ще до завершення переговорів щодо реструктуризації приватними кредиторами грецьких боргів - 28 лютого ц.р. На думку експертів, добровільний обмін грецьких облігацій фактично перетворюється на примусовий.
9 березня ц.р. Греція офіційно оголосила результати пропозиції про обмін держоблігацій, що належать приватному сектору. До обміну добровільно пред'явлені папери, регульовані законодавством Грецької республіки, на 152 млрд євро, або 85,8% від загальної кількості таких облігацій (177 млрд євро).
Греція буде використовувати так зване "положення про колективні дії", яке дозволяє примусити до обміну незгодну меншість власників облігацій, які регулюються грецьким правом. Це означає, що всі папери на 177 млрд євро візьмуть участь в обміні.
Крім того, до обміну пред'явлені облігації на 20 млрд євро з числа паперів, регульованих іноземним правом (зокрема, англійським). Таким чином, в обміні візьмуть участь облігації на загальну суму 197 млрд євро, або майже 96% від загального номіналу паперів на руках у приватного сектора (206 млрд євро). Крім того, Греція продовжила до 24 березня 2012 р. термін пред'явлення паперів для інвесторів, які володіють її облігаціями, регульованими іноземним правом, в надії довести рівень участі до 100%.
У свою чергу, міжнародна асоціація свопів і деривативів (ISDA) визнала такою, що відбулася, кредитну подію за суверенними борговими зобов'язаннями Греції і санкціонувала виплати за так званими кредитними дефолтними свопами (CDS) - позабіржовими контрактами, що страхують власників облігацій від дефолту третьої сторони.
Відзначимо, валова номінальна вартість всіх чинних контрактів CDS на Грецію складає 70 млрд дол, проте чиста вартість (з урахуванням взаємозаліків за контрактами) - лише 3,2 млрд дол. Санкціонування виплат за CDS призведе до символічних втрат оригінаторів цих контрактів, проте це буде перший випадок кредитної події стосовно однієї з країн єврозони.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас