Мім фін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мім фін

1562
Наприкінці минулого місяця уряд мало ненароком остаточно не угробив легальний ринок спиртних напоїв, що переживає не найкращі часи. А саме: 21 лютого один з вітчизняних виробників алкоголю розіслав по електронній пошті копію проекту постанови Кабміну "Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 30 жовтня 2008 р. № 957", підготовленого Міністерством фінансів.
Мова в проекті йде про підвищення мінімальних оптово-роздрібних цін на горілку та лікеро-горілчані вироби (ЛГВ), в результаті якого мінімальна роздрібна ціна (МРЦ), наприклад, на горілку збільшується з нинішніх 26,1 грн. за 0,5 л до 33 грн. При цьому, як стверджує джерело інформації, документ був підготовлений Мінфіном без дотримання обов'язкової процедури винесення на громадське обговорення і консультацій з боку операторів алкогольного ринку.
У прес-службі Мінфіну БІЗНЕС "відіслали" до сайту відомства, як до єдино достовірного джерела інформації про проекти, що розробляються Мінфіном. На сайті жодної інформації про новий документ не було (як і на сайтах двох інших зацікавлених міністерств - Мінагрополітики і Мінекономрозвитку).
Порізно биті
Здавалося б, на цьому можна поставити крапку і сприйняти подію як якесь інформаційне "вкидання" з неясними цілями. Тим більше, що розіслане повідомлення про можливе підвищення цін саме по собі було дуже дивним. Джерело наполягало на своїй анонімності, просило зберігати конфіденційність і крім проекту постанови доклало до листа короткий аналіз наслідків його прийняття - також без зазначення авторства цієї аналітики.
Однак враження виявилося оманливим. Піднятий в ЗМІ шум з приводу можливого збільшення МРЦ привів до того, що вже 22 лютого цю інформацію фактично підтвердив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, який заявив на брифінгу, що Міністерство фінансів дійсно винесло на розгляд питання про перегляд МРЦ.
За його словами, прем'єр-міністр дав доручення протягом 10 днів обговорити пропозиції Мінфіну з виробниками алкогольних напоїв, асоціаціями, фахівцями Мінагрополітики тощо. І лише через тиждень, тобто 28 лютого, "нещасливий" проект постанови Кабміну все-таки був розміщений для громадського обговорення на офіційному сайті Мінфіну.
Все це наводить на думку, що проект постанови дійсно готувався до затвердження в "кулуарній" обстановці. Але варто зазначити, що в "мало не сталося" є неабияка частка провини і самих алкогольних компаній. Ще на початку 2009 р. авторитетну у владних коридорах Асоціацію "СОВАТ" залишили найбільші вітчизняні виробники горілки - у тому числі через протиріччя, що виникли у визначенні ринкових часток учасників об'єднання.
А восени 2011 р. горілчані компанії припинили фінансування діяльності створеної ними замість "СОВАТ" Асоціації "Укргорілка" (про що в неофіційній бесіді з Бізнесом повідомило керівництво останньої). Такий стан речей, можливо, і призвів до того, що світлу думку про підвищення МРЦ, яка відвідала чиновників Мінфіну, на жаль, обговорити не було з ким.
Зараз, звичайно, "Укргорілка" в терміновому порядку реанімується, і "горілчаники" знову отримають громадську організацію, яка може виступати експертом і переговірником в даному питанні. Тим більше, якщо згадати, що і в 2011 р. підвищення МРЦ супроводжувалося інформаційним скандалом.
У квітні 2011 р. деякі ЗМІ повідомили, що "виробники горілки" запропонували Кабміну збільшити МРЦ до 27,9 грн. за пляшку, що, м'яко кажучи, не відповідало дійсності. У приватних бесідах представники алкогольних компаній тоді натякали, що поширення неправдивої інформації було спробою тиску на переговорний процес з боку одного з гравців ринку. З події, напевно, варто зробити висновок не тільки "алкогольникам", але і представникам інших галузей - не варто економити на громадських представницьких організаціях.
Можливі наслідки
Оскільки серйозність нинішніх намірів уряду можна вважати вже доведеною, спробуємо розібратися, до яких наслідків може привести збільшення МРЦ. Адже досить спірними виглядають не тільки ідея перегляду мінімальної ціни, а й пропонований новий її розмір.
"При підготовці проекту Мінфін не провів жодних розрахунків, які підтвердили б, що 33 грн. за 0,5 л - це мінімальна ціна", - говорить генеральний директор ТОВ "Кримська горілчана компанія" Джонатан Вейл. З цим твердженням важко не погодитися. Адже, нагадаємо, МРЦ розраховується як мінімально можлива ціна з урахуванням витрат на виробництво, оподаткування і невеликої маржі. Звичайно, з часу минулого підвищення МРЦ в серпні 2011 р. витрати виробників на енергоносії, склотару і витратні матеріали трохи виросли, але одна з основних статтей витрат - сировина - в ціні аніскільки не змінилася (зараз, як і в серпні 2011 р., етиловий спирт відвантажується підприємствам по 140-150 грн. за 1 дал).
Більше того, як повідомляє ДП "Укрспирт", з 1 березня 2012 р. держпідприємство знизило відпускні ціни на спирт на 6,7 грн. за 1 дал (або приблизно на 5%), щоб виробники міцних напоїв мали можливість, в свою чергу, збільшити закупівлю сировини. І, звичайно, варто згадати, що найголовніша ціноформуюча складова, акцизний податок, згідно п.1 Перехідних положень Закону № 4235 від 22.12.11 р. "Про внесення змін до Податкового кодексу України в частині перегляду ставок деяких податків і зборів", буде підвищена з нинішніх 42,12 грн. до 45,87 грн. за 1 л 100%-вого спирту лише з 1 квітня 2012 р. Підкреслимо, що ставка 42,12 грн. діє ще з 1 січня 2011 р. Про те, що в Україні не змінювалася ставка ПДВ, нагадувати, напевно, зайве.
Іншими словами, пропонований новий розмір МРЦ, дійсно, не обґрунтований. "Мінімальні цінові обмеження, які діють з серпня минулого року, зараз не працюють. У роздрібній торгівлі можна вільно купити нелегальну горілку за 12-14 грн. за 0,5 л. Якщо держава не контролює дотримання МРЦ усіма учасниками ринку, то про яке їх підвищення на горілку може йти мова? У цьому взагалі немає сенсу", - переконаний Вейл.
Тим більше, якщо реалістично подивитися на ситуацію на ринку горілки в 2011 р., як пропонує Юлія Самойлова, генеральний директор групи компаній "Олімп". "Виробництво горілки і ЛГВ в 2011 р. скоротилося, в порівнянні з 2010 р., на 21%, і негативна динаміка збереглася і на початку цього року. Імпорт горілки виріс в два рази, а експорт, темпами зростання якого пишалася алкогольна галузь, навпаки, почав падати.
Все говорить про негативні процеси на ринку, - з гіркотою констатує виробник. Пані Самойлова підкреслює: "МРЦ - це інструмент, завдання якого - захистити легального виробника. Ця ціна повинна бути золотою серединою між інтересами виробника, покупця і держави, що враховує ключові фактори ринку - собівартість продукції, купівельну спроможність, динаміку надходження податків до бюджету. Зараз немає підстав для збільшення МРЦ".
Схожий, до речі, висновок зробили і в Асоціації "Виноградарі та винороби України".
"Завищені ціни на легальну алкогольну продукцію на тлі низької платоспроможності населення призвели до її неконкурентоспроможності на ринку і початку процесу банкрутства українських виробників, - переконаний директор АВВУ Сергій Михайлечко. - Оператори легального алкогольного ринку не витримують конкуренції з дешевою "чорною" горілкою. Вони також втрачають конкурентоспроможність і на зовнішніх ринках: спирт в Білорусі в три рази дешевший, ніж в Україні, в Росії - в два рази".
На думку Вейла, вже зовсім залишається загадкою, чому автори нового проекту обмежилися переглядом мінімальних цін виключно на горілку і ЛГВ. Фактично, Мінфін запропонував залишити без змін МРЦ на вина (16 грн. за 0,7 л) і коньяк. Тим часом чинний "мінімум" на коньяк 3 "зірки" зараз становить 33,08 грн. за 1 л, і підвищення МРЦ на горілку призведе до того, що ці напої будуть позиціонуватися в одній ціновій категорії.
Це виглядає абсурдним хоча б тому, що витрати на виробництво коньяків незрівнянно вищі, ніж на виробництво горілки. "Запропоноване збільшення МРЦ буде згубним для вітчизняного ринку горілки і призведе до скорочення обсягів виробництва, частка нелегального алкоголю і самогону буде стрімко зростати, в результаті чого держава недоотримає податки", - впевнена Юлія Самойлова.
Михайло Дикаленко
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас