Між першим і другим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Між першим і другим

Казна та Політика
433
Невиконані обіцянки американського президента Барака Обами загрожують йому поразкою на виборах. Затриматися в Білому домі головному демократу можуть допомогти конфлікти конкурентів і гра на симпатіях середнього класу.
У декількох кварталах від Білого дому розташувалося наметове містечко. Один з його мешканців, двадцятишестирічний Сем Дюкор, живе в тісному наметі в міському парку Макфірсон з осені минулого року. Так він протестує проти політики чинної адміністрації та президента Барака Обами. "За майже три з половиною роки на посаді він не зробив нічого для країни, тільки роздавав субсидії і вливав державні гроші у великі промислові компанії. Але кому від цього стало легше? Нікому. Інакше б цих людей тут не було", - говорить Дюкор, киваючи в бік розкиданих по парку різнокольорових наметів.
І хоча більшість розчарованих американців не готові зайти так далеко, як Дюкор, і переїхати в намети, за даними опитування Gallup, рівень підтримки президента падає, особливо серед білого електорату: якщо в 2008 році його політику схвалювали 43% білошкірих американців, то в кінці минулого року - всього 35%. На листопадових виборах за Обаму готові віддати голоси 46% опитаних, у той час як за його можливого конкурента республіканця Мітта Ромні - 50%.
"Проблема Обами в тому, що за час президентства він не досяг якихось фантастичних результатів", - пояснює невтішні дані Емі Кауффман, директор зі зв'язків з конгресом Вашингтонського аналітичного центру Hudson Institute. У числі головних промахів - млява реформа охорони здоров'я, "нечітка реакція на близькосхідні проблеми" і безперервна криза в економіці.
Але списувати з рахунків улюбленця багатьох американців рано. За результатами загальнонаціонального дослідження, проведеного в лютому впливовим виданням Politico спільно з університетом Джорджа Вашингтона, рейтинг Обами зростає, і якби вибори відбулися найближчим часом, він обійшов би Ромні на 10%. Який з прогнозів ближче до істини – цей чи геллапівський, президент дізнається тільки в день виборів, 6 листопада. Але політологи впевнені: якщо Обама зуміє притримати непопулярні економічні реформи і зіграти на слабостях своїх противників, в 2012 році він повторить результат чотирирічної давності - набере заповітні 53%.
Багато слів
Наметове містечко в Макфірсон - житло учасників руху occupiers. Вони впевнені: американську владу наскрізь проїла корупція, а про інтереси звичайних громадян президент забув. Але доводити цю тезу радикальними акціями протестанти поки не хочуть. Розташувавшись на лавочках і розкладних стільцях неподалік від своїх наметів, вони гріються під першим весняним сонцем. Кілька людей періодично пропонують перехожим листівки зі своїми головними вимогами.
Час від часу вони збирають сотню-другу однодумців і йдуть шукати справедливості біля стін Капітолію або Білого дому. "Президентська адміністрація нас навіть слухати не хоче, але це не означає, що ми повинні сидіти склавши руки, - міркує Дюкор і тут же проводить історичну паралель. - У вас в Україні теж пару років тому були occupiers, що протестували проти продажного уряду і корпоративної змови, так?"
Роздуми Дюкора про те, що нинішня політика - зло, а в корпоративному секторі живуть одні демони, перериває його однодумець, дев'ятнадцятирічний Девід Айріш, який упевнений: Обама давно "забив" на своїх виборців і не виконує обіцяні соціальні програми. Ставлення Девіда до першого президента-афроамериканця змінилося після випадкової зустрічі. "Якось на вулиці я побачив молодого хлопця з ампутованими ногами, він просив милостиню.
Розговорилися. Виявилося, що він колишній морпіх і що його допомоги по інвалідності на життя не вистачає. Держава його тупо викинула на смітник", - обурюється Айріш, який сам мріяв стати морпіхом.
Інших підсумків президентства Обами, впевнені експерти, бути не могло. За чотири роки демократ не зумів втілити в життя свій головний передвиборчий лозунг "Так, ми можемо". Стимулюючі пакети, які він роздавав промисловим підприємствам, не дали результатів. У повітрі завис процес впровадження системи доступного охорони здоров'я - хороші страховки, як і раніше коштують дорого, а дешеві так і залишилися неефективними. До того ж президент визнав, що в найближчі роки американцям доведеться затягнути пояси і протягом 10 років скоротити дефіцит бюджету на $4 трлн. Така перспектива налякала головну електоральну опору Обами - середній клас і вдарила по рейтингу президента. Згідно з даними Gallup, за дев'ять місяців до виборів рівень підтримки Обами навіть нижчий, ніж був у його попередника Джорджа Буша-молодшого: 50% проти 55%.
Конкурентна перевага
Зіграти на руку головному демократу можуть розбіжності в таборі його супротивників-республіканців. Там на пост єдиного кандидата в президенти відразу три претенденти: фаворит внутрішніх праймеріз - колишній губернатор штату Масачуссетс Ромні, екс-сенатор штату Пенсільванія Рік Санторум і колишній спікер Палати представників, конгресмен з двадцятирічним стажем Ньют Гінгріч.
Мультимільйонеру Ромні, який заручився підтримкою 30% електорату своєї партії, треба вистояти під шквальним вогнем конкурентів. Суперники дорікають йому в зайвому снобізмі і нездатності зрозуміти потреби представників середнього класу. Найбагатшого кандидата в президенти США з 2000 року однопартійці навіть порівнюють з персонажем Річарда Гіра в американському фільмі "Красуня" - той купував компанії, ділив їх на частини, звільняв "зайвих" людей, а потім вигідно продавав. "У Ромні немає шансів, він несимпатичний американському середньому класу, їм потрібна людина, з якою вони, умовно кажучи, можуть повечеряти", - міркує Кауффман.
Її прогноз підтверджує нью-йоркський журналіст Терелл Старр. У листопаді, незважаючи ні на що, він віддасть свій голос за Обаму. Непростий для себе вибір Старр пояснює просто: "У нинішній політичній ситуації здійснити все задумане Обамою - це з розряду "місія нездійсненна". Спробуйте покерувати країною, якщо Конгрес з республіканською більшістю ставить палиці в колеса і всі тільки чекають, коли ти спіткнешся" .
Втім, голосів надійних прихильників Обамі для перемоги на виборах не вистачить. Для цього на свій бік президенту доведеться схилити тих, хто сумнівається, і переконати розчарованих, вважають експерти. А це завдання не з простих. Приміром, Дюкора, який сидить в наметовому містечку, Обама не переконав. "Так, я піду голосувати", - говорить він. Але свій голос хіпі віддасть за будь-якого непрохідного кандидата. "Хай вже краще так, ніж він дістанеться президенту, який знову не виправдає очікувань", - пояснює Дюкор.
Олеся Олешко
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас