Передвиборна карусель: приходь і крутись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Передвиборна карусель: приходь і крутись

681
Здавалося б, що простіше - обираєш підходяще сидіння і катаєшся по колу до запаморочення. Ось і партійні політтехнологи будуть виходити з принципу легкого одурманення в процесі вибору. Правда, замість звичних конячок і оленів учасники виборів прикрутять до цієї каруселі кожен свої "засоби пересування".
Партія регіонів - чиновницькі крісла і лімузини. У них будуть закликати найбільш активно, по кілька разів пропонуючи виборцям прокотитися з вітерцем. Політична сила, почесним головою якої є глава держави, дивним чином поєднує зосередження влади в своїх руках і нездатність проводити ефективні реформи. Досить імовірно, що Партія регіонів під час виборчої кампанії повернеться до теми російської мови як другої державної і буде в черговий раз обіцяти змінити життя співгромадян на краще.
Судячи з усього, в цьому контексті спрацює заплановане підвищення виплат бюджетникам, соціально незахищеним, військовослужбовцям - масовим і достатньо дисциплінованим категоріям електорату. Вони ж знають, що безкоштовних катань не буває. Іншого виходу у "біло-блакитних" немає, оскільки їм так і не вдалося здійснити перетворення, здатні отримати підтримку значної маси виборців.
Мабуть, головна проблема "регіоналів": місць у прохідній частині партійного списку і на підгодованих округах для всіх заслужених однопартійців Януковича не вистачить. Більше того, останні події в Кабінеті Міністрів і навколо нього зруйнували міф про монолітність Партії регіонів. Кадрова чехарда в уряді загострила проблему першого номера в майбутньому списку "регіоналів", який може стати каменем спотикання для партійних груп.
"Батьківщина" - полум'яні серця. На яскраво-червоні серця, що навівають спогади про день Святого Валентина, можуть сісти тільки ті, хто готовий протистояти владі до кінця. Майбутнім кандидатам у депутати доведеться публічно пообіцяти до останнього подиху боротися з режимом Януковича. "Сердечникам" знадобиться і самозречення, адже вони сьогодні відчувають значний дефіцит матеріальних ресурсів. Головна проблема в іншому: Юлія Тимошенко, глава партії і визнаний perpetuum mobile її перемог минулих років перебуває за ґратами. Хоча соратники стверджують, що звіряють з Юлією Володимирівною кожен крок, не покидає відчуття, що "Батьківщина", яка стала політичною "солом'яною вдовою", більше не підкоряється своєму вождю.
Відверто кажучи, Ситуація всередині партії, де на господарстві залишився Олександр Турчинов, нагадує прифронтове місто (без натяків на партію Арсенія Яценюка) напередодні окупації противником. Хтось метушиться, хтось готується піти в підпілля, а дехто - співпрацювати з окупаційною адміністрацією. Партії, що орієнтувалася на непогрішність вождя, судячи з усього, доведеться обійтися на виборах без допомоги Тимошенко-старшої. Її нинішнє лідерство, за підсумками соціологічних опитувань, аж ніяк не є приводом спочивати на лаврах. "Біло-сердечні" приречені на використання максимально опозиційної риторики і вже встигли запевнити, що за парламентськими пройдуть дострокові президентські вибори, на яких повинна перемогти Юлія Володимирівна.
"Фронт змін" - моделі військової техніки. Салатові партійні кольори вже надокучили під час протестних акцій, тож соратникам Арсенія Яценюка не доведеться хапати за руки бажаючих покататися на "фронтових" сидіннях. Рейтинг Арсенія Петровича дозволяє вербувати прихильників практично по всій країні. Він кличе з собою в парламент неприкаяних, але перспективних політиків, представників малого і середнього бізнесу з політичними амбіціями. Яценюк старанно позиціонує себе в ролі головного критика влади, але поки не зміг стати визнаним вождем опозиції. Помітно, що Арсеній Петрович тримає в умі наступні президентські вибори.
КПУ - пам'ятники Леніну. Українські комуністи останнім часом примудряються поєднувати підтримку владних ініціатив у парламенті з критикою їх на опозиційних мітингах. Соратники Петра Симоненка перед тим, як сісти на карусель, змінять дорогі італійські костюми на "шедеври" фабрики "Більшовичка", заодно натягнувши на обличчя маски співчуття. КПУ має прекрасні шанси зберегти парламентську прописку, тому не стане винаходити велосипед, продовжуючи кликати в стабільне і сите минуле і нарочито сваритися з владою. Хоча електорат комуністів не молодіє, бажаючих "прокотитися на Леніні" буде достатньо. Рейтинг партії дозволяє їй інтегрувати в ряди полум'яних ленінців кілька зовсім не бідних українців.
Партія "УДАР" - боксерські рукавички. Ця політична сила - новачок в парламентських перегонах, тому й сидіння на передвиборній каруселі пропонує зручні і м'які, у вигляді боксерських рукавичок. Головне надбання "УДАРу" - її лідер Віталій Кличко, який проводить експеримент з трансформації видатних спортивних успіхів в політичну кар'єру. Популярність "ударників", хоча і не ударними темпами, але зростає. Партія успішно використовує в своїх інтересах втому суспільства від заїжджених гасел. Мабуть, саме тому Кличко не надто часто звертається до ідеологічної бази соціал-лібералізму, на якій будується його партія, вважаючи за краще тягнути її на особистому рейтингу. За широкими плечима боксера-важкоатлета важко розглянути соратників, що може стати проблемою, адже політика - гра командна. Чи зможе не дуже досвідчений політик виграти вибори мера Києва і провести своїх соратників у парламент, ми дізнаємося вже в цьому році.
ВО "Свобода" - тризуби. Найбільша українська партія буде використовувати всі засоби, щоб посадити на свої символи не менше 5% виборців. Інформаційні приводи на зразок обурення Гайтаною у "свободівців" у надлишку. Хоча Олег Тягнибок входить до "Комітету опору диктатурі", він не для того будував свою політичну силу, щоб влитися тонким струмочком соратників у загальний опозиційний список. Лідер "Свободи" пропонує легкодоступний для розуміння мікс із популізму та націоналізму, обіцяючи не допустити продажу землі, повернути в державну власність стратегічні підприємства і почати процедуру імпічменту президента. Хоча "Свобода" контролює обласні ради в кількох західних областях, для подолання прохідного бар'єру їй знадобиться "дранг нах Остен". Все частіше звучать припущення про те, що "радикали у вишиванках" - частина виборчої стратегії Партії регіонів, стурбованої зростанням протестних настроїв на південно-сході країни.
"Сильна Україна" - турніки і бруси. Участь цієї політичної сили у виборчій кампанії під питанням, адже "Сильна Україна" ще влітку минулого року заявила про готовність влитися в лави Партії регіонів. Правда, з'їзд, анонсований на січень, пройде не раніше березня, що свідчить про непрості внутрішньопартійні процеси. Сергій Тігіпко не відкидає можливості самостійної участі його партії у виборах. Правда, "сильним українцям" навряд чи вдасться позбутися ярлика технічного проекту партії влади - аж надто Тігіпко заглибився в реформи. Серед проблем - відсутність в лавах "Сильної України" яскравих особистостей після гучного виходу з неї Олександри Кужель. Тому Сергій Леонідович приречений на повторення гасел президентської кампанії 2009-2010 років, які доведеться доносити до виборця, долаючи значний антирейтинг.
Темна конячка - чорні кінські фігурки. Ідеально підходять для нанесення будь-яких партійних логотипів. Хоча прохідний бар'єр високий, не виключено, чисельність зареєстрованих партій і багатих українців з політичними амбіціями дозволяє припустити участь темної конячки, зрозумілої виборцям. Об'єктивно така партія буде працювати в інтересах влади: намагатися морально знищити опонентів і за рахунок відверто популістських ідей залучати на свій бік втомлених від політики, але звиклих ходити на вибори українців. Від такої політичної сили не варто чекати навіть імітації готовності виконувати передвиборчі обіцянки, її головною зброєю буде епатаж публіки.
Євген Магда
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас