Викрито фіктивну кредитну спілку в Харкові — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Викрито фіктивну кредитну спілку в Харкові

Кримінал
461
Представники сектора Державної служби боротьби з економічними злочинами Дзержинського райвідділу міліції Харкова затримали директора фіктивної кредитної спілки, пише Інтерфакс-Україна.
Як повідомив відділ зі зв'язків з громадськістю ГУ МВСУ в Харківській області, зараз затриманий перебуває в Харківському СІЗО.
За даними правоохоронців, у квітні минулого року затриманий створив кредитну спілку "Прометей-Інвест", яка не була офіційно зареєстрована як фінансова установа в Державному реєстрі фінансових установ і не отримала відповідну ліцензію.
Для того щоб набрати не менше 50 засновників, необхідних для реєстрації кредитної спілки у виконавчих та податкових органах, творець "Прометей-Інвеста" використовував копії паспортів та ідентифікаційних кодів без відома їх власників. Він пропонував людям брати участь у відборі на зйомки в історичному фільмі "Ландау", який на той час знімався в Харкові, і під цим приводом отримував копії їх паспортів та ідентифікаційних кодів.
Потім директор "Прометей-Інвесту", не маючи ніяких грошей на банківському рахунку і в касі спілки, опублікував оголошення в місцевих та районних газетах Харківської та Луганської областей про надання кредитів на вигідних умовах. Коли люди зверталися до нього за кредитами, він пропонував їм сплатити 1,5 тис. грн вступного внеску і обіцяв надати кредит найближчим часом, після чого зникав.
Слідчий відділ Дзержинського РВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області порушив кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 190 (шахрайство, вчинене у великих розмірах або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки) Кримінального кодексу України.
Проведено обшук за двома адресами, де розташовувалися офіси "Прометей-Інвесту", вилучені документи і печатки.
Вже встановлено близько 80 осіб, які віддали гроші в кредитну спілку "Прометей-Інвест", продовжується пошук постраждалих.
Як повідомило джерело, в Ерсте банку з'явився фальшивий близнюк "Б.А.Н.К. ERSTE". Ім'я однієї з найбільших фінустанов Австрії в своїй назві вирішив використовувати невеликий кредитний альянс "Український прогресивний альянс".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас