Fitch: На виконання обіцянок Путіну доведеться витратити 160 мільярдів доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: На виконання обіцянок Путіну доведеться витратити 160 мільярдів доларів

Казна та Політика
365
Новообраний президент РФ Володимир Путін під час майбутнього шестирічного періоду зіткнеться з викликами в сфері бюджетної консолідації і структурних реформ, вважають аналітики міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings. Fitch буде уважно стежити за тим, наскільки швидко новий уряд Росії візьметься за реформування економіки та фіскальну консолідацію. Як наголошується в коментарі агентства, Путін до і під час виборчої кампанії взяв на себе значні зобов'язання щодо видатків держави, хоча члени економічної команди уряду рекомендували проводити бюджетну консолідацію.
Путін вже підвищив зарплати бюджетникам, пенсії та соціальні дотації, а крім того пообіцяв збільшити витрати на армію та охорону здоров'я і продовжити підвищення зарплат, нагадує Fitch. За розрахунками агентства, виконання всіх цих обіцянок може обійтися в 160 мільярдів доларів, або 8% від прогнозованого ВВП Росії протягом 6 років президентства Путіна.
Ненафтогазовий дефіцит бюджету РФ вже зріс до 10% ВВП, в результаті чого умовна ціна нафти, при якій загальний бюджет зводиться без дефіциту, підвищилася до 117 доларів за барель на 2012 рік. Повільний прогрес РФ в скороченні ненафтогазового дефіциту до передкризового орієнтира 4,7% ВВП є одним з факторів, що обмежують суверенний рейтинг країни поточним рівнем BBB за версією Fitch.
Агентство вказує, що Путін під час передвиборної кампанії визнавав необхідність структурних економічних реформ, однак Fitch поки не впевнене, що заявлений порядок денний реформ перейде в площину реальних дій.
Оцінюючи потенціал політичних реформ в Росії, Fitch відзначає ознаки того, що влада реагує на невдоволення певних верств суспільства після парламентських виборів в грудні 2011 року, яке висловлюється позапарламентською опозицією. У той же час зберігається невизначеність щодо того, яким чином буде здійснюватися перехід від нинішньої керованої політичної системи до більш плюралістичної системи з більш ефективними принципами управління.
Нагадаємо, ЦВК РФ підрахувала 99,99% бюлетенів, Путін набрав майже 64% голосів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас