Уряд оплатить акції "Нафтогазу України" ОВДП на близьких до ринкових умовах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд оплатить акції "Нафтогазу України" ОВДП на близьких до ринкових умовах

Казна та Політика
157
Кабінет міністрів України оплатить акції Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП) на умовах, близьких до ринкових.
Відповідне рішення закріплене постановою Кабміну № 170 від 5 березня 2012 року.
Згідно з документом, відсоткова ставка за ОВДП підвищена з 9,5% до 9,95% річних. При цьому термін обігу облігацій зменшено з 10 до 3 років.
Як повідомлялося, уряд розпорядженням № 139 від 22 лютого вирішив збільшити статутний капітал "Нафтогазу України" на 6 млрд грн традиційним для останніх років способом - через оплату акцій нової емісії ОВДП. Спочатку планувалося, що облігації будуть десятирічними, а відсоткова ставка за ними - 9,5% річних.
Прем'єр-міністр Микола Азаров анонсував прийняття рішення про збільшення статутного капіталу "Нафтогазу" 21 лютого. Він пояснив, що компанії 7 березня чекає значні платежі за газ російському "Газпрому" (близько $1,3 млрд - ІФ).
Уряд з 2009 року частково покриває дефіцит "Нафтогазу", викликаний різницею між цінами імпорту російського газу і внутрішніми тарифами, за рахунок збільшення його статутного капіталу, яке здійснюється шляхом оплати акцій нової емісії облігаціями внутрішньої державної позики. "Нафтогаз" потім продає ці облігації або укладає угоди РЕПО з банками, що дозволяє йому сплатити закупівлю російського газу. Зокрема, держбюджет-2012 передбачає випуск ОВДП на ці цілі в обсязі 12 млрд грн.
Перший раз подібне рішення про капіталізацію "Нафтогазу" схвалив уряд Юлії Тимошенко влітку 2009 року: тоді СК був збільшений відразу на 18,6 млрд грн - до 24,165 млрд грн.
З тих пір таким способом статутний капітал НАК був доведений до 49,84 млрд грн.
НАК "Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни, є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом по території України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас