Для Греції пропонують створити антикризовий банк розвитку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для Греції пропонують створити антикризовий банк розвитку

Казна та Політика
144
Грецькі політики запропонували Німеччині створити спільний з іншими європейськими країнами банк, який буде допомагати середньому бізнесу. Про це заявив наприкінці минулого тижня за підсумками зустрічі з канцлером ФРН Ангелою Меркель голова грецької консервативної партії Антоніс Самарас, повідомила газета "РБК daily".
Самарас запевнив Меркель в тому, що в разі перемоги його партії на намічених на квітень виборах він готовий дотримуватися всіх угод з кредиторами з приводу заходів економії і структурних реформ. Як повідомила газета Financial Times Deutschland, після зустрічі з главою німецького кабінету Самарас заявив, що закликав Берлін допомогти у відновленні економічного зростання Греції і його прохання було почуте. "Пані канцлер погодилася, що Німеччина допоможе відновленню Греції", - зазначив Самарас.
Для підтримки в першу чергу середнього бізнесу глава консерваторів запропонував створити "грецько-європейський банк розвитку" за зразком німецької групи KfW. Вона була утворена в 1948 році для відновлення німецької економіки після Другої світової війни. Зараз основним завданням KfW є підтримка малого і середнього бізнесу, у тому числі видача інвестиційних кредитів, фінансування інфраструктурних проектів та будівництва, а також енергозберігаючих компаній.
Ідея Самараса полягає в тому, що капітал спільного банку нададуть грецькі і європейські фінансові інститути. Крім того, він сподівається на підтримку ініціативи з боку фондів ЄС та Європейського інвестиційного банку.
Основними структурними фондами є Європейський фонд регіонального розвитку та Європейський соціальний фонд. Їх завдання - згладжування відмінностей в економічній ситуації в країнах ЄС. Функції ЄІБ приблизно ті ж, що і у KfW, але на загальноєвропейському рівні. На відміну від німецької групи, яка отримує кошти з федерального та земельних бюджетів, європейський банк позичає кошти на ринках капіталу.
Те, що зі своєю ініціативою Самарас звернувся саме до Берліна, не дивно, адже німецька економіка, як і раніше, є найсильнішою в Європі і має величезний досвід в справі відновлення з нуля, зазначає "РБК daily". "Ще з часів закінчення Другої світової війни вся Європа покладає на Німеччину завдання економічного відновлення", - сказав виданню відомий політолог Олександр Рар. Крім того, за його словами, Німеччина ще довгий час збереже лідерство в регіоні. А раз так, ймовірність того, що пропозицію греків підтримають і інші країни, досить велика.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас