Кіберзлочинність обходиться світовій економіці в $114 млрд на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кіберзлочинність обходиться світовій економіці в $114 млрд на рік

Кримінал
273
Європейська криза як основна проблема світової економіки може в найближчому майбутньому відійти на другий план. Влада США вже давно забила на сполох: кіберзлочинність стрімко набирає обертів.
Експерти впевнені: саме хакери в недалекому майбутньому стануть загрозою номер один, витіснивши тероризм. Незважаючи на віртуальність злочинів, збиток вони наносять значний. За деякими оцінками, через кіберзлочинців щорічно світова економіка втрачає $114 млрд, повідомляє РБК. А США оцінили свої збитки за всі роки існування глобальної мережі в $400 млрд. Це в три рази більше щорічних витрат на освіту.
Превентивні заходи вже не допомагають, і з кожним роком шкода збільшується, а злочини стають все більш "витонченими". Найпоширеніші - це злом баз даних компаній і урядових організацій, виведення з ладу промислових об'єктів. До цього, наприклад, призвела атака вірусу на іранську АЕСв Бушері. Також широко відомі крадіжки інновацій або технологій і, нарешті, банальне викрадення грошей.
Ось, наприклад, одна з найбільш простих схем. Шахраї крадуть зарплатні рахунки співробітників компаній. Потім продають їх на чорному ринку, де розцінки починаються від $3,5 за рахунок. Є й інший варіант - залишити ці дані собі й просто перевести гроші з сотень і тисяч банківських карт на свій рахунок. Щорічний збиток тільки від такої схеми американські компанії оцінюють в $1 млрд.
Причому, у хакерів немає якихось певних переваг, на кого направляти свої атаки. В результаті, в групі ризику опиняються абсолютно всі компанії. В минулому році про кібернапади повідомили 760 американських організацій, серед яких консультанти PriceWaterhouseCoopers, банки Wells Fargo і Citigroup, інтернет-магазин Amazon, IT-гіганти IBM, Intel, Yahoo, Cisco, Google, Facebook і Microsoft і виробник електроніки Sony.
Експерти говорять про тривожну тенденцію: за останні роки кіберзлочинність стала більш організованою і придбала форму бізнесу. Дії хакерів орієнтовані на отримання довгострокового доходу. Більше того, до збитків компаній можна віднести не тільки пряму втрату від дій хакерів, але і витрати на оборону від кібератак.
У 2006 році витрати американських компаній на інформаційну безпеку склали $61,5 млрд. А за підсумками 2010 року показник перевищив позначку в $100 млрд. За минулий рік відбувся приріст майже на третину - до $130 млрд. У результаті, за якихось п'ять років витрати на превентивні заходи подвоїлися.
Останнім часом рівень кіберзлочинності швидко зростає в Україні. Експерти зазначають, що Україна - дуже важливий центр хакерства, наряду з Росією, Бразилією, Китаєм і меншою мірою - Індією. У цих країнах - досить освічене молоде населення, високий рівень безробіття та обмежені можливості працевлаштування.
Однак, на думку експертів, кіберзлочинність не є негайною загрозою для українців. Наша країна в особливому становищі, адже має один з найнижчих в Європі рівнів підключення до Інтернету.
Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна увійшла в трійку лідерів за DDoS-атаками. За даними Лабораторії Касперського, 12% від усіх атак припадає на Україну.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас