Жителі Ірландії готові схвалити Бюджетний пакт ЄС на референдумі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жителі Ірландії готові схвалити Бюджетний пакт ЄС на референдумі

Казна та Політика
118
Громадяни Ірландії на референдумі схвалять Бюджетний пакт, запропонований Євросоюзом, свідчать опитування громадської думки в країні. Так, згідно з результатами опитування, проведеного на замовлення ірландської газети The Sunday Business Post, 44% респондентів голосуватимуть на користь Бюджетного пакту, а проти - лише 29%. Близько чверті опитаних ще не визначилися, як будуть голосувати.
Як зазначає ірландська телекомпанія RTE, отримані дані свідчать про те, що громадяни країни дадуть "зелене світло" новому фіскальному договору ЄС.
На цьому тижні прем'єр-міністр Ірландії Енда Кенні оголосив, що уряд винесе на всенародне голосування питання про приєднання країни до бюджетного пакту. За ірландським законодавством, будь-які загальноєвропейські домовленості, що передбачають переуступку частини національних повноважень Брюсселю, повинні закріплюватися в конституційних поправках, а це, в свою чергу, вимагає проведення референдуму.
Раніше Ірландія двічі відмовляла на референдумах загальноєвропейським угодам. У 2001 році ірландці проголосували проти так званого Ніццького договору, а в 2008-му відхилили Лісабонську угоду. Правда, в обох випадках повторні референдуми схиляли чашу терезів на бік загальноєвропейських інтересів.
2 березня глави держав Євросоюзу, за винятком Великобританії та Чехії, підписали новий бюджетний пакт, офіційно іменований Договором про стабільність, координацію і управління в Економічному і монетарному союзі. Договір вимагає закріпити на національному рівні положення про бездефіцитний держбюджет. За порушення бюджетної дисципліни передбачаються штрафи в розмірі 0,1% від ВВП країни.
Пакт носить юридично зобов'язуючий характер, він набере чинності після того, як документ ратифікують щонайменше 12 країн - членів єврозони.
Обов'язок щодо дотримання положень документа покладається на всі країни зони євро, тоді як інші країни - члени ЄС можуть добровільно взяти на себе зобов'язання з дотримання його положень до переходу на загальноєвропейську валюту.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас