ЄС: Тепер шлях в Європу заблокований діями самої України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС: Тепер шлях в Європу заблокований діями самої України

1168
Міністри закордонних справ п'яти європейських країн висловили заклопотаність з приводу стану демократії в Україні. Про це вони заявили у відкритому листі, опублікованому в газеті The New York Times. Зокрема, лист підписав міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, Великобританії - Вільям Хаг, Чехії - Карел Шварценберг, Польщі - Радослав Сікорський та Німеччини - Гідо Вестервелле, передає УНН.
"На сьогодні ми мали б святкувати підписання і ратифікацію цієї угоди, а також радіти успішній Україні, яка б далі просувалася до тіснішої співпраці з ЄС. Замість цього ми переходимо на новий етап, коли цей шлях стає занадто довгим і болючим", - йдеться в листі.
Згідно з документом, в березні 2007 року на сталий демократичний розвиток України покладалися великі надії.
"Дійсно, країна вважалася маяком демократії в колишньому Радянському Союзі і мала кращу, ніж у більшості інших країн регіону, історію вільних і справедливих виборів. Це дозволило ЄС піти на більш тісні відносини з Україною, а також допомогло прокласти шлях для Східного партнерства - амбітної політики, спрямованої на політичну асоціацію та економічну інтеграцію між ЄС і шістьма східноєвропейськими партнерами. Сьогодні, однак, ми зайшли в глухий кут в процесі об'єднання", - зазначили міністри.
У той час як переговори щодо Угоди про асоціацію були успішно завершені в грудні 2011 року, шлях вперед до підписання і ратифікації угоди, за словами міністрів, фактично заблокований у результаті дій України.
"Причина цього проста: події в Україні протягом останніх двох років змусили нас сумніватися щодо намірів Києва відносно фундаментальних цінностей, які лежать в основі як угоди, так і наших відносин у більш широкому сенсі", - пояснюють міністри.
Разом з тим європейські політики не приховують зростаючу стурбованість з приводу стану демократії в Україні.
"Демократія, права людини і верховенство права є цінностями, які лежать в основі Угоди про асоціацію, і Україна вже взяла на себе зобов'язання за ними в рамках ОБСЄ, Ради Європи, а також по ЄС. Таким чином, було б справедливо сказати, що Угоду про асоціацію уклали, і ключ тримає українське керівництво", - йдеться в листі.
Втім, міністри відзначають, що в день виборів в Україні "очі міжнародного співтовариства будуть прикуті до України з надією і очікуванням того, що країна не відмовиться від своїх традицій чесних і справедливих виборів".
"Це включає забезпечення того, щоб опозиція мала право брати участь у виборах в повному обсязі. Ми хочемо підкреслити, що в підсумку уряд несе відповідальність за забезпечення того, щоб всі політичні партії, в тому числі опозиція та її лідери, були здатні взяти участь у виборах на рівних умовах. Ми закликаємо Україну заздалегідь надіслати запрошення в Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, щоб прокласти шлях для істотної міжнародної місії зі спостереження на виборах", - йдеться в листі.
У листі зазначено, що двадцять років незалежності і суверенітету привели до незворотних змін в свідомості українського суспільства.
"Народ України – європейці і він поділяє європейські цінності. Наша мета - закріпити Україну в європейській сім'ї шляхом підписання і ратифікації угоди про асоціацію", - резюмували міністри.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас