Експерти: Податково-бюджетна девальвація може стати альтернативою розпаду єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Податково-бюджетна девальвація може стати альтернативою розпаду єврозони

Казна та Політика
476
Розпаду єврозони є дуже проста альтернатива. Таку думку в статті, яку наводить "Росія 24", висловили професори економіки в Гарвардському університеті Еммануель Фархі і Гіта Гопінат і професор економіки і міжнародних відносин в Прінстонському університеті Олег Іцхоки, пише РБК-Україна.
Вони відзначають, що для виживання єврозони потрібне надійне вирішення її тривалої кризи суверенного боргу, що, в свою чергу, вимагає усунення двох макроекономічних дисбалансів - дефіциту платіжного балансу і податково-бюджетної диспропорції, що лежать в основі цієї кризи.
На думку економістів, виходу проблемних країн з єврозони існує дуже проста альтернатива. Вона полягає в підвищенні податку на додану вартість при одночасному зниженні податків на заробітну плату. Згідно з результатами дослідження економістів, подібна "податково-бюджетна девальвація" чинить дуже схожу дію на економіку з точки зору впливу на ВВП, споживання, безробіття та інфляцію.
"Девальвація валюти працює, роблячи імпорт дорожчим, а експорт дешевшим. Своп ПДВ/податку на заробітну плату зробить те ж саме. Збільшення ПДВ призводить до підвищення ціни на імпортовані товари, оскільки іноземні фірми стикаються з більш високим податком. Для забезпечення відсутності у вітчизняних фірм стимулів підвищувати ціни, збільшення ПДВ повинно супроводжуватися скороченням податку на заробітну плату. Більше того, оскільки експорт звільняється від ПДВ, ціна вітчизняного експорту знизиться. Таким чином, можна досягти бажаних ефектів конкурентоспроможності девальвації обмінного курсу, залишившись в зоні євро", - відзначають професори.
У податково-бюджетної девальвації вже є прихильники. Експерти відзначають, що її вже оголосив уряд Президента Франції Ніколя Саркозі. А побоювання про те, що податково-бюджетна девальвація увійде в конфлікт з євро, можна розвіяти, просто вказавши на те, що уряд Німеччини вже проводив таку девальвацію в 2007 р., хоча і під іншою назвою, коли він підняв ПДВ з 16% до 19% і знизив відрахування роботодавців на соціальне страхування з 6,5% до 4,2%.
Зрозуміло, відзначають автори статті, розмір доцільної податково-бюджетної девальвації буде обмежений. Але, разом з реструктуризацією боргу, адаптивною грошово-кредитною політикою, підтримкою ліквідності з боку Європейського центрального банку і настільки необхідними структурними реформами, вона допоможе поставити економіку цих проблемних країн на твердий ґрунт без розпаду єврозони і без великого економічного спаду через суворі заходи.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас