Мінекономрозвитку розробило законопроект про держрегулювання ріелторської діяльності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономрозвитку розробило законопроект про держрегулювання ріелторської діяльності

Казна та Політика
403
Міністерство економічного розвитку і торгівлі України пропонує на законодавчому рівні врегулювати ріелтерську діяльність. Про це йдеться в опублікованому на офіційному сайті Мінекономрозвитку проекті закону "Про особливості здійснення ріелторської діяльності".
Проект закону визначає професійну ріелторську діяльність як підприємницьку діяльність юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців з надання ріелторських послуг.
Ріелтором, згідно з проектом закону, може бути громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які мають дозвіл на імміграцію відповідно до положень Закону України "Про міграцію", який має вищу освіту, володіє державною мовою, пройшов навчання за програмою базової підготовки або стажування протягом одного року в суб'єкта ріелторської діяльності, склав кваліфікаційний іспит, отримав кваліфікаційне свідоцтво ріелтора та зареєстрований у Державному реєстрі суб'єктів ріелторської діяльності.
Згідно з законопроектом, ріелторськими послугами є: посередницька діяльність з купівлі, продажу, оренди нерухомого майна та здійснення інших операцій з нерухомим майном; діяльність з надання інформаційних та консультаційних послуг на ринку нерухомості; управління нерухомим майном.
Крім того, законопроектом прописаний механізм здійснення професійної підготовки ріелторів. Так, вона здійснюється навчальними закладами, які уклали угоди про співробітництво з професійної підготовки ріелторів з Фондом державного майна України (ФДМУ). Професійна підготовка ріелторів складається з навчання за програмами базової підготовки та підвищення кваліфікації. Ріелтори зобов'язані не рідше одного разу на три роки підвищувати кваліфікацію за програмою підвищення кваліфікації. Невиконання цієї вимоги є підставою для зупинення дії кваліфікаційного свідоцтва ріелтора. За підсумками навчання ріелтор здає іспит, на підставі якого отримує кваліфікаційне свідоцтво.
Також, проектом акта, передбачена обов'язкова видача ріелторам сертифіката, який підтверджує його право на заняття ріелторською діяльністю. Сертифікат видається Фондом державного майна України безстроково. За видачу сертифіката справляється плата в розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Здійснення ріелторської діяльності суб'єктами ріелторської діяльності, які не отримали сертифікат, забороняється.
Передбачається, що ФДМУ буде вести Державний реєстр суб'єктів ріелторської діяльності, в який будуть вноситися відомості про фізичних осіб, яким видані кваліфікаційні свідоцтва, та суб'єктів ріелторської діяльності, які отримали сертифікати.
Крім того, законопроект визначає зміст і напрям державного регулювання ріелторської діяльності. Державне регулювання ріелторської діяльності полягає в забезпеченні формування та розвитку інфраструктури ринку нерухомості в Україні, об'єктивності та законності її проведення, функціонування конкурентного середовища серед суб'єктів ріелторської діяльності, які проводять ріелторську діяльність, і виконання інших завдань, визначених цим законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них.
Органом державної влади, який здійснює державне регулювання і контроль за ріелторською діяльністю в Україні, Фонд державного майна України, Кабінет міністрів України в питаннях регулювання ріелторської діяльності здійснює повноваження, визначені Конституцією України, цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас