ЄЦБ: ЄС не варто впадати в ейфорію і вважати, що криза минула — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ: ЄС не варто впадати в ейфорію і вважати, що криза минула

Казна та Політика
245
Глава Європейського центрального банку (ЄЦБ) Маріо Драгі попередив лідерів країн Євросоюзу про необхідність продовжувати наполегливу боротьбу з кризою і не впадати в "зайвий оптимізм і навіть ейфорію".
Нинішня зустріч в Брюсселі в верхах ЄС, згідно із заявами кількох провідних європейських політиків, стала "поворотною", коли Євросоюз вийшов з дворічної фінансової кризи єврозони. Президент Франції Ніколя Саркозі відзначив, що "ми перегортаємо сторінку, фінансова криза закінчилася, хоча економічна - ще ні", повідомляє ИТАР-ТАСС.
У свою чергу президент Євросоюзу Герман Ван Ромпей заявив на саміті, що "нижня точка кризи вже пройдена і зараз від надзвичайних заходів з фінансової стабілізації ЄС переходить до реалізації стратегії економічного зростання".
"В умовах, коли буря на фінансовому ринку єврозони дещо вляглася у зв'язку із затвердженням другої програми допомоги Греції, лідери Євросоюзу намагаються переконати себе і весь світ у тому, що найгірше вже позаду", - відзначають в коридорах Євроради.
Однак Маріо Драгі вважає, що "ситуація, як і раніше, залишається нестійкою, оскільки продовжує зберігатися невизначеність відносно низки країн єврозони".
Він попередив, що "передчасний оптимізм" здатний призвести до відмови урядів деяких країн єврозони від продовження реалізації політики жорсткої економії.
Як зазначив європейський аналітик, діловий світ "починає ставити питання щодо економічного становища в Іспанії".
Іспанський прем'єр-міністр Маріано Рахой заявив на саміті, що дефіцит держбюджету його країни складе в поточному році 5,8% ВВП, а не 4,4%, як це було раніше узгоджено з Єврокомісією.
Додатковим свідченням підвищеної невизначеності ситуації стали опубліковані ЄЦБ дані, згідно з якими банки ЄС помістили на його депозитні рахунки в минулий четвер рекордну суму 776,9 млрд євро. Значна частина цих грошей це вільні кредити, які 800 банків ЄС отримали напередодні - в середу - від того ж ЄЦБ. Сума виданих трирічних позик склала також рекорд - 529 млрд євро.
Як зазначає сьогодні в зв'язку з цим лондонська газета Financial Times, банки вважають за краще зараз депонувати гроші на рахунках ЄЦБ, а не вкладати їх у реальну економіку Євросоюзу.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас